Xavier Grau (Barcelona, 1951) ha mort als 69 anys a conseqüència d’un càncer. Grau es va donar a conèixer el 1976 a través del grup Trama, del qual va formar part juntament amb Gonzalo Tena, José Manuel Broto, Carlos León, Javier Rubio i Federico Jiménez Losantos. Per als integrants de Trama, el que importa de la pintura no és el seu “significat” sinó el que és “capaç de provocar en qui pinta i qui l’observa”.
Pels integrants de Trama, l’especificitat del llenguatge pictòric s’identificava la supremacia del color i la subordinació del dibuix. Grau, però, es va allunyar progressivament dels postulats teòrics del grup, basats en l’estructuralisme francès i la psicoanàlisi. A partir d’aquí, Grau es deixa influir pel neoexpressionisme abstracte de l’Escola de Nova York, de Willem de Kooning a Arshile Gorky i Philip Guston.
Vincles amb la galeria Miguel Marcos
La mort de Xavier Grau l’ha comunicat la galeria Miguel Marcos, que en els darrers anys va representar el pintor. L’obra de Xavier Grau és present, entre altres col·leccions a la del Museu d’Art Contemporani de Barcelona, la Fundació Joan March, l’Institut Valencià d’Art Modern, la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació la Caixa i el Museu d’Art Abstracte Espanyol de Conca.
L’any 2014 la Fundació Vila Casas, a Can Framis, li va dedicar la monògrafica “La morfosi sense fi”, que plasmava quatre dècades d’evolució, experimentació i troballes artístiques que el van consolidar com un dels grans representants de l’abstracció a Catalunya. En el vídeo recuperem un reportatge que el programa ‘Connexió Barcelona’ va dedicar a la mostra.