Dilluns, 1 de juny, és festa local a la capital catalana. Se celebra el Dilluns de Pasqua Granada, una festivitat que arriba 49 dies després del Dilluns de Pasqua Florida i que, precisament per això, es coneix també amb el nom de segona Pasqua.

En ser una festivitat d’elecció municipal, el Dilluns de Pasqua Granada es commemora de manera desigual arreu del territori català. L’origen és de caràcter religiós: cau 50 dies després del Diumenge de Resurrecció, i per això també se la coneix com Cinquagesma, Pasqua de Pentecosta o Pentecostés. En l’àmbit religiós se celebra el descens de l’Esperit Sant sobre els apòstols per encomanar-los la tasca evangelitzadora.

Origens agraris

Ara bé, més enllà del cristianisme, també hi ha qui creu que la festivitat ve encara de més enrere, quan primitivament se celebrava una festa agrària per donar gràcies per la collita. Més tard els jueus van convertir la festa en el Xavuot, la Festa de les Setmanes, que encara avui dia commemoren i recorda l’aparició de Déu al mont del Sinaí i celebra el lliurament de la llei al poble d’Israel.

Una de les tradicions més curioses d’aquesta festa a Barcelona són els Cors Muts, en què agrupacions corals que ja no es dediquen al cant protagonitzen una cercavila. Al barri de la Barceloneta és on se celebra de manera més cridanera, tot i que també es pot gaudir al Raval i al Poble-sec.

El proper festiu marcat al calendari laboral de la ciutat serà el dimecres 24 de juny, que, en aquest cas, és festa autonòmica amb motiu de Sant Joan.