Aquest és el Peret que tots recordem: el que cantava a una Barcelona poderosa i encisadora. La seva actuació a la clausura dels Jocs Olímpics del 92 va fer la volta al món. respira Se'l considera el pare de la rumba catalana, un gènere que va popularitzar a partir de finals dels 60, i del qual va crear escola. "Els flamencs estan empenyants amb que la rumba catalana és rumba flamenca. I clar, hi ha una diferència molt gran. I quan es feia rumba flamenca els antics, els de l'edat del meu pare, els agradava. Però si feies rumba catalana no, perquè allò els sonava a pop, els sonava a rock." Peret va néixer a Mataró, però als quatre anys va traslladar-se a Barcelona, una ciutat amb què sempre ha mantingut una relació molt estreta. L'Ajuntament va condecorar-lo el 2008 amb la Medalla d'Or al Mèrit Artístic, un reconeixement que se suma a tants altres que ha rebut l'artista al llarg de la carrera. "L'èxit és molt i no és res perquè hi haurà gent que ha tingut èxit 200 anys enrere i no en parla ningú. Ha fet història, diuen. Bé, història per un temps. Després aquesta història s'ha acabat. L'èxit no te l'has d'agafar en serio. No t'ho has de creure. No t'ha de fer patir." En els darrers temps, Peret s'havia sumat a les cares públiques que donen suport al procés sobiranista català. Ara fa un any va participar en el Concert per la Llibertat, una de les darreres actuacions del músic abans que el càncer l'obligués a deixar definitivament els escenaris.

Aquest dijous s’obrirà la capella ardent de “Peret” al Saló de Cent de l’Ajuntament. Familiars, amics i ciutadans es podran acomiadar del cantant entre les 11 h i les 21.30 h.

El mes de juliol el cantant va anunciar a través d’un comunicat que tenia càncer, però es mostrava optimista per tornar als escenaris al més aviat possible. Just quan se li va diagnosticar la malaltia, Peret estava treballant en un parell de discos, un en castellà i un altre en català.

El web oficial de Peret ha quedat inactiu temporalment a causa de la sobrecàrrega de visites rebudes després de l’anunci de la seva mort. Els administradors del web han publicat una foto del cantant acompanyada d’un comunicat de defunció mentre esperen poder restablir la pàgina de nou. Una foto del cantant i un comunicat en el qual se’n lamenta la mort és l’únic contingut actual de la pàgina

El rei de la rumba catalana

Pere Pubill va néixer a Mataró però des de ben petit la seva família es va traslladar a Barcelona, al barri del Raval. Als 12 anys va debutar en un festival infantil al Teatre Tívoli amb el duo format amb la seva germana, Los Hermanos Montenegro.

Als anys 60 va començar a despuntar gràcies a la seva passió per la guitarra i la rumba catalana. El seu primer disc va aparèixer el 1963 i ja a la dècada dels 70 despunta com a artista gràcies a dues populars cançons com ‘Una lágrima’ i ‘Borriquito como tú’. El seu salt definitiu a la fama va ser amb la participació en el festival d’Eurovisió el 1974, en què va interpretar ‘Canta y sé feliz’.

Peret va ser l’estrella de la rumba dels 90 i va destacar com a compositor i productor d’altres artistes de rumba. Va actuar a les festes de cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992 juntament amb Los Manolos i Los Amaya. La seva figura i carrera artística van ser reconegudes amb la Creu de Sant Jordi l’any 1998 i amb la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona, el 2008.

Comparteix a: