En aquesta sala que ara fa funcions de magatzem estava fa quatre anys l'esquelet de la gran balena del Museu de Ciències Naturals. Igual que aquest, altres espais del Castell dels Tres Dragons s'utilitzen per guardar-hi els quatre milions de peces que el museu té en catàleg però que no caben a l'actual seu, l'edifici Blau del Fòrum. JAUME CIURANA, regidor de Cultura "Tot això és fruit d'una decisió que es va prendre -mal presa-, va prendre la decisió el govern anterior de traslladar el Museu de Ciències Naturals a l'edifici Blau del Fòrum, sense preveure on anirien les sales de reserva, sense preveure on anirien els laboratoris de recerca ni què es faria amb totes les peces dipositades al Museu Martorell." L'Ajuntament diu que no es pot pensar a remodelar ni reobrir l'edifici fins que no es trobi un espai pròxim al Fòrum per albergar-hi les peces. Tot i que el públic no pot accedir ara a l'antic museu, encara hi treballen desenes de persones en tasques de recerca i conservació. La situació del Museu Martorell (antic Museu de Geologia), situat a pocs metres i també dins el parc, és similar. La pols s'acumula en alguns dels diorames que es mostraven en èpoques millors, en espera d'una decisió municipal. I a banda i banda de l'edifici, l'Umbracle és obert al públic sense cap activitat, mentre que l'Hivernacle -tancat des de l'estiu de 2005- s'ha convertit en un espai que va camí de caure en l'oblit. JAUME CIURANA, regidor de Cultura "Aquestes quatre peces configuren probablement una de les grans actuacions que haurà de fer l'Ajuntament el proper mandat." El consistori es planteja la possibilitat de dedicar el castell a activitats infantils, i l'antic Museu de Geologia, a exposicions de ciència i natura. L'Umbracle i l'Hivernacle podrien convertir-se en espais per a concerts i presentacions. El futur d'aquests espais, doncs, encara està per veure. El que l'Ajuntament té clar és que un cop es decideixi quins usos se'ls dóna, tots quatre hauran de funcionar de manera articulada.

El Castell dels Tres Dragons

El castell va ser construït per Domènech i Montaner pensat per ser el cafè restaurant de l’Exposició Universal de 1888 i mantenir aquesta activitat un cop acabada. Tanmateix, es va reconvertir en museu l’octubre de 1892. El nom popular del Castell dels Tres Dragons sorgeix de l’obra del mateix títol de Serafí Pitarra de 1865. En els 126 anys d’història, el castell ha estat seu de diversos museus, de l’Escola Municipal de Música i, fins i tot, dels menjadors de l’Auxili Social entre 1942 i 1945. Després, l’espai es va convertir en el Museu de Zoologia.

El Castell dels Tres Dragons va acollir les col·leccions del Museu de Zoologia fins al 31 de maig de 2010, quan va tancar les portes al públic per traslladar-se a l’Edifici Fòrum.

Actualment s’hi mantenen les tasques d’investigació i restauració de les peces que encara queden a l’edifici. De fet, adequar-lo depèn del moment en què es pugui traslladar les peces que actualment estan emmagatzemades al Castell dels Tres Dragons. A més, segons el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Jaume Ciurana, l’edifici necessita una restauració molt costosa, “gairebé artesanal”. Per tant, la reobertura al públic general —els especialistes poden accedir a la bibiolteca— d’aquest edifici no es produirà fins d’aquí a uns anys. Segons Ciurana, la rehabilitació del castell i del Museu Martorell es podria fer efectiva “a finals del proper mandat”. És a dir, cap a 2019.

L’Hivernacle

Com el Castell dels Tres Dragons, l’Hivernacle va ser construït amb motiu de l’Exposició Universal de 1888. Hi destaquen les estructures de ferro i vidre, que amb el pas dels anys ha anat degradant-se. L’any 2009 es va dur a terme una reforma parcial a càrrec de Batllori & Trepat Arquitectes. En aquella ocasió, el projecte va prioritzar les actuacions més urgents. Es van adequar les cobertes de la nau central i la que dóna al parc —la que dóna al passeig de Picasso havia estat adequada pocs anys abans—, s’hi va instal·lar una barrera d’humitat i es van recuperar les pintures originals. Tot i això, des d’aquella actuació l’Hivernacle no s’ha tornat a obrir al públic.

Està previst que l’Hivernacle torni a passar per una nova fase d’adequació que en permeti la reobertura al llarg de 2015. La reforma servirà per enllestir la major part de les necessitats de l’estructura i es troba actualment en fase de licitació.

El Museu Martorell

El Museu Martorell, construït l’any 1882, va ser el primer edifici de la ciutat que es va fer amb la intenció de convertir-lo en un museu. Des d’aleshores, l’edifici ha mantingut sempre la condició de museu. És conegut popularment com el Museu de Geologia. De fet, encara s’hi conserven les mostres de petrologia i fòssils que no es van portar al Museu Blau quan se’n va fer el trasllat, el gener de 2010.

Actualment fa funcions de magatzem d’algunes peces que es mantenen de l’antic museu de geologia. La reobertura depèn del lloc que es determini per traslladar-hi les peces del Museu Martorell i el Castell dels Tres Dragons, ja que l’Ajuntament té intenció de treballar en els dos edificis de forma conjunta. Per tant, la reobertura de l’edifici al públic no es preveu abans de finals del proper mandat municipal. A diferència del castell, el Museu Martorell actualment no acull cap activitat relacionada amb la recerca o la restauració. Està previst que l’edifici acabi acollint la col·lecció de la família Salvador.

L’Umbracle

L’Umbracle va ser ideat per l’arquitecte Josep Fontserè, encarregat de la planificació del Parc de la Ciutadella entre el 1871 i l’Exposició Universal de 1888. De fet, el mateix Fontserè va ser l’encarregat també de construir la font del parc i el Mercat del Born. L’any 2009 s’hi va dur a terme l’última remodelació, a càrrec de l’arquitecta Marta Urbiola, que va consistir a desmuntar els taulons de fusta, sanejar l’estructura metàl·lica de l’edifici i col·locar-hi fusta nova especial per a exteriors.

Aquesta és l’única de les quatre construccions del passatge dels Til·lers del Parc de la Ciutadella que actualment és visitable i oberta al públic. Tot i això, la guia de la ciutat de l’Ajuntament encara mostra que està tancat i “sense data prevista de reobertura”.

Els barcelonins que vulguin visitar per dins els quatre edificis emblemàtics del Parc de la Ciutadella que van començar a lluir amb força durant l’Exposició Universal, només podran fer-ho, de moment, a l’Umbracle. Una opció que, com a curiositat, és la que va prendre Jack Nicholson a la pel·lícula de Michelangelo Antonioni ‘El reportero’, de 1975.