El 8 de març de 2012, el plenari de Sarrià – Sant Gervasi va acordar per unanimitat donar el nom del primer ministre britànic als jardins de la confluència de la via Augusta amb la ronda del General Mitre. El monument, obra de l’escultor Pep Todó, ha estat encarregat per la Fundació Catalunya Oberta i vol homenatjar Churchill per les seves referències a Barcelona durant un dels seus famosos discursos.

“Resistir com el valent poble de Barcelona”

Era el 6 de juny de 1940. En un dels seus discursos més recordats (‘Their finest hour’), Churchill va apel·lar els britànics a resistir com ho va fer Barcelona durant els bombardeigs de l’aviació italiana: “No subestimo la severitat de càstig que ens cau al damunt. Però confio que els nostres conciutadans sabran resistir com ho va fer el valent poble de Barcelona”. L’ambaixador franquista a Londres, el duc d’Alba, va provar de retirar infructuosament les paraules de Churchill del llibre de sessions, l”Hansard’.

La Fundació Catalunya Oberta havia intentat des de feia anys fer un homenatge a Churchill a Barcelona. La inauguració del monument s’havia de fer el 20 d’octubre, però la proximitat de les eleccions al Parlament de Catalunya la va traslladar al 15 de desembre.