El Museu Nacional d’Art de Catalunya ha presentat la temporada 2019 posant l’accent en una mostra sobre l’artista Bartolomé Bermejo, que es podrà visitar a partir del febrer. L’exposició reuneix per primer cop la majoria d’obres d’aquest pintor del segle XV d’origen cordovès que va desenvolupar la seva activitat als territoris de la Corona d’Aragó. Durant la temporada vinent al MNAC també es podrà visitar una retrospectiva del fotògraf Oriol Maspons que disposa d’una obra extensa en els camps del reportatge, el retrat, la moda i la publicitat des del 1950 fins al 1980.
Durant el 2019 el MNAC també recuperarà l’obra del pintor i escultor Antoni Fabrés, que va destacar en el camp del retrat. El museu tancarà la temporada amb la col·lecció “Objecte, tòtem i matèria. L’escultura de postguerra a Catalunya”, que es podrà visitar a partir del novembre del 2019. Aquesta exposició reunirà obres de noms com Josep Maria Subirachs, Àngel Ferrant o Leandre Cristòfol.
La mostra de Bartolomé Bermejo agruparà per primera vegada la majoria dels seus quadres, conservats a museus i col·leccions d’Europa i els Estats Units. L’exposició s’organitza conjuntament amb el Museu del Prado, que també l’exhibirà a partir de l’octubre del 2019. Al MNAC es podrà visitar del 15 de febrer al 19 de maig del 2019. Entre les obres més destacades de l’artista hi ha ‘Pietat Desplà‘, que va pintar el 1490 i que normalment s’exhibeix a la Catedral de Barcelona.
Respecte a l’exposició d’Oriol Maspons, el director del MNAC, Pepe Serra, ha destacat que “serà una sorpresa, perquè el que es veurà és un autor molt seriós centrat en el món de les publicacions”. Des del 2010 el museu disposa del fons sencer que va donar el fotògraf, que es va ampliar amb l’adquisició de 200 imatges de la Fundació Nando i Elsa Peretti. Oriol Maspons va treballar per a les principals revistes de l’època, com ‘La Gaceta Ilustrada’ o ‘Destino’, i també va formar part de l’anomenada Gauche Divine.
Segona avantguarda al MNAC
L’exposició “Objecte, tòtem i matèria. L’escultura de postguerra a Catalunya” farà una recorregut per diferents obres des del 1940 fins al 1980. Les peces artístiques d’aquest període que s’ha anomenat segona avantguarda es podran visitar durant el primer trimestre del 2019 a les sales finals d’art modern, com una perllongament del relat que ja ofereix la col·lecció permanent. S’hi podran veure els treballs d’Aurèlia Muñoz, Joan Claret, Ramón Llovet, Magda Bolumar, Fin i Francesc Todó i Messa.