Són 13 dels responsables de les institucions culturals catalanes més destacades -el Palau de la Música, el Liceu o el MACBA-, reunits amb les màximes autoritats de la cultura municipal i autonòmica. L'objectiu: trobar alternatives a la retallada dràstica del finançament que arriba del Ministeri de Cultura. En només tres anys s'ha reduït en un 69%. La pujada de l'IVA i el projecte de llei del mecenatge estancat, tampoc NO hi ajuden. Per això Mascarell ha dit que cal un canvi de model i ha obert les portes al fet que el Ministeri desaparegui dels consorcis de les institucions culturals. FERRAN MASCARELL, conseller de Cultura "Hi ha una ofensiva del Ministeri de Cultura destinada a despenjar-se dels equipaments nacionals, dels grans equipaments culturals catalans." A Barcelona, a l'impacte d'aquesta tisorada s'hi afegeix la desaparició de la partida que el govern central destinava a la capitalitat de la ciutat. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Recordar que partiem d'una dotació inicial de 20 milions d'euros, i el 2013 és 0. Aquesta disminució sistemàtica de l'aportació als grans equipaments de capitalitat de l'Ajuntament de Barcelona, no podem fer altra cosa que interpretar-la com una voluntat explícita d'afablir la ciutat de Barcelona i la seva capacitat com a capital cultural." La retallada del Ministeri varia en funció de cada institució, però totes se'n veuen afectades. Tot i això la voluntat és continuar. BARTOMEU MARÍ, director del MACBA "El moment ens demana ser molt creatius i molt agosarats. Per això estem treballant i continuant aquesta missió tan important que tenim." PEPE SERRA, director del MNAC "Avui no us puc contestar com, però nosaltres farem tot el que poguem per mantenir igual el 2013 i us la presentarem com l'hem programat, no hem tocat ni una coma." Compensar la pèrdua d'ingressos NO serà fàcil. La Generalitat ja ha reconegut que no té diners per ampliar l'aportació que hi fa.

La reunió ha començat a dos quarts d’onze del matí a la seu del Departament de Cultura. Entre els participants, hi havia els responsables del Palau de la Música, el Liceu, el MACBA, el TNC o L’Auditori. De la trobada n’ha sortit el diagnòstic que amb la dràstica retallada de les subvencions, l’Estat mira de desballestar les institucions culturals catalanes. El responsable de Cultura de l’Ajuntament, Jaume Ciurana, ha dit que l’Estat “vol afeblir culturalment Barcelona”

Els gestors culturals consideren que el Ministeri de Cultura trenca el model acceptat durant la Transició, quan s’implicava amb els grans equipaments culturals del país. Després de qualificar la situació de “molt greu”, han arribat a la conclusió que cal establir un nou model de gestió que pugui comptar amb els recursos propis, com ara la venda d’entrades, els patrocinis o els lloguers de sales. La retallada de subvencions arriba en un moment molt greu, que coincideix amb la pujada de l’IVA cultural al 21%.

Queixes reiterades

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha denunciat aquesta setmana que la reducció de les subvencions posava en greu perill institucions culturals barcelonines com el Liceu, el MACBA, el MNAC o el Museu Picasso. L’alcalde va dir que  la situació era d’una gravetat extraordinària i va parlar del greuge comparatiu amb les entitats culturals de Madrid, que si bé noten la retallada, no arriben als extrems catalans.

Durant la inauguració de la temporada del Gran Teatre del Liceu, l’alcalde va criticar la reducció dels pressupostos generals de l’Estat en matèria de cultura i va alertar de l’enorme reducció en matèria de subvencions, que va qualificar de “miserables”.