El còdex medieval és el més conegut de les darreres dècades com a conseqüència d’un robatori arriba a Barcelona. L’exposició “A luz do Calixtino. O Códice de Santiago” és una mostra didàctica sobre la història i els continguts d’aquest llibre del segle XII, així com una síntesi de la història de la ruta xacobea i els valors culturals que té.

Algunes de les peces que podran veure’s a la mostra són originals i també hi ha edicions facsímils o un llibre original amb una escena de pelegrinació del camí de Sant Jaume amb gravats del segle XVI. També es podran veure fotografies ampliades de miniatures del còdex, observar la reconstrucció virtual d’un altar major romànic de la catedral de Santiago segons una descripció del llibre o escoltar música ambiental durant la mostra que procedeix de les anotacions del llibre medieval.

Per què el Còdex Calixtí és tan important?

El manuscrit és un document històric de molt valor, ja que constitueix la primera guia per als pelegrins que, per motius religiosos, realitzaven el camí de Santiago. Està compost per cinc llibres i dos apèndix i conté consells, descripcions de la ruta, de les obres d’art i dels costums locals de les zones per on passa la ruta de pelegrinació. També conté sermons i textos litúrgics relacionats amb l’apòstol Sant Jaume.

El Còdex, que va ser sostret de la catedral de Santiago el juliol de 2011 i ja s’ha recuperat, podria arribar als 100 milions d’euros si sortís a subhasta pel gran valor històric que té. Els investigadors consideren que hauria estat massa difícil vendre’l en el mercat negre pel valor i antiguitat del document. És per això que creuen que el robatori del còdex es devia fer per encàrrec d’un col·leccionista privat.