“Hem de deixar l’edifici perquè s’hi han de fer obres, però no tanquem”, ha explicat el propietari del comerç, que pertany a la quarta generació de la família Millà dedicada al negoci. De moment, la llibreria Millà abaixa la persiana, però continuarà treballant mitjançant la venda per Internet i en fires com el mercat dels diumenges de Sant Antoni o la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern del passeig de Gràcia.

El tancament de la botiga del carrer de Sant Pau representa un punt d’inflexió en un comerç que fa 115 anys que treballa al carrer de Sant Pau, però encara no es pot parlar de tancament definitiu. El seu fons bibliogràfic especialitzat, que inclou peces úniques de llibre vell, es trasllada de moment a un magatzem. Quan el local estigui rehabilitat, en Lluís veurà si és possible tornar-hi o no. La Millà és un referent de les llibreries de teatre de Catalunya i un punt ineludible dels amants de les arts escèniques.

Un comerç emblemàtic

Com que es tracta d’un local catalogat, els elements patrimonials protegits no es poden traslladar, s’han de quedar a l’establiment del carrer de Sant Pau i totes les intervencions que es facin a la botiga n’han d’assegurar la restauració, que es farà després d’un estudi històric previ. Es tracta de les vitrines i el rètol de la façana, a més de les prestatgeries, la taula mostrador, el moble arxivador o el paviment de mosaic hidràulic de l’interior de la botiga.


Interior de la botiga (2010).

En casos com aquest, l’Institut de Paisatge Urbà ofereix ajudes extraordinàries que poden arribar a pagar un 25% del cost de rehabilitació.

L’origen d’un referent

En aquest racó del carrer de Sant Pau, el besavi del Lluís va obrir un magatzem l’any 1901 que va batejar com a Llibreria i Arxiu Teatral Millà. Durant part del segle XX, aquest carrer era una via molt viva, que comunicava la Rambla amb el Paral·lel, l’avinguda del teatre per excel·lència.


Llibreria Millà al carrer de Sant Pau (2010).

El comerç es dedicava al lloguer i la venda d’obres per a companyies de teatre de tot Catalunya i la tasca els va empényer a fundar l’editorial Millà. Des d’aquesta empresa van impulsar la sèrie “Catalunya teatral”, amb més de 250 títols publicats, les “Monografías históricas de Barcelona” i, després, la col·lecció “Biblioteca popular”, amb títols com ‘Cançons populars catalanes’, ‘Poesies catalanes per recitar’ o ‘Oficis que es perden’.


Exemplars de la col·lecció “Biblioteca popular” a la parada de la Rambla (2015).