De la capsa a la parada, i de la parada un altre cop a la capsa. Els volums que ahir no es van vendre s'amunteguen avui als magatzems de les llibreries de la ciutat, en espera de ser col·locats als prestatges, o tornats a les distribuïdores, si no es preveu vendre'ls. En aquest establiment encara hi ha les restes d'un taulell provisional de caixes per atendre l'excés de clients, i totes les carpes estan a punt de guardar-se fins que arribi un altre Sant Jordi. ALEJANDRO LÓPEZ, director Alibri "Avui tenim molta feina a recollir i endreçar..." Cal recuperar l'ordre en la gestió i també la salut física després d'un dia molt intens. "Estem súper cansats despres de 16 hores dempeus i també alguns estem afònics." En aquesta altra llibreria, si fa no fa el mateix. Mar en calma, després de la tempesta. PEP BERNADES, responsable Llibreria Altaïr "Portes enfora l'efecte és el d'un dia com un altre. Però al magatzem tenim un munt de coses per fer. Lo bo és que avui vénen pocs clients i et pots dedicar a això." Totes i les bones sensacions del dia d'ahir, les llibreries encara no s'atreveixen a donar xifres de vendes, fins que no estigui tot ben comptat. De fet, alguns establiments encara mantindran descomptes d'entre el 5 i el 10% fins que s'acabi la setmana per arrodonir les vendes. Els lectors, però, han anat a la baixa, i avui només s'hi han atrevit els que tenien algun encàrrec pendent. "Vinc a tornar-ne un." "Ahir estava estudiant perquè tenia un examen i no vaig poder." "Ahir vaig comprar els de la família, però he de fer un regal i he vingut a comprar-lo avui." Als carrers, tot ha recuperat l'aparença d'un dia qualsevol. En aquests carrers on ahir no hi cabia ni una agulla, avui els ciutadans ja hi han pogut passejar amb tota normalitat. Al carrer és on més s'ha notat que ja és l'endemà de Sant Jordi. No hi ha cap rastre de les parades o de l'activitat del dia d'ahir. Us ho ha explicat, des de la Rambla de Catalunya, Josep Bassas.

Segons Tixis, Sant Jordi es va desenvolupar en una jornada marcada per “un temps espectacular per a tots” que ha contribuït a registrar unes bones vendes. Tot i que les xifres no són encara les definitives, s’hauran venut 1,5 milions de llibres, en un únic dia i representa entre un 5% i un 8% de les vendes de les llibreries en un any sencer. El representant del Gremi d’Editors de Catalunya diu que la festivitat de Sant Jordi és l’enveja de moltes ciutats i ajuntaments i que per això cal “mimar i protegir”. Tixis s’ha referit a l’administració assegurant que “no és prou sensible en el tracte a la cultura des de tots els punts de vista” i que cal fomentar la lectura perquè actualment hi ha un 35% de persones que llegeixen mai i un 66% que llegeixen poc.

A les llibreries, avui la feina s’ha centrat a tornar a la normalitat i endreçar les capses d’exemplars que ahir no es van vendre. El cansament era evident després d’un dia molt intens. “Els que ara estem recollint som els mateixos que ahir vam estar de sis del matí a deu o onze de la nit treballant a les parades. De manera que anem fent sense pressa”, comenta el director d’una llibreria. Hi ha establiments que encara mantindran ofertes d’entre el 5% i el 10% fins que s’acabi la setmana, per arrodonir les vendes de Sant Jordi.