L’amor també s’ha fet un lloc als llibres en la particular versió catalana del dia dels enamorats. La novel·la ‘Algú com tu’ (Planeta), del periodista Xavier Bosch, ha estat el llibre més venut d’aquest Sant Jordi 2015. Es tracta d’una obra sobre “la força perdurable de l’amor” guardonat amb el Premi Ramon Llull 2015. El segon lloc del rànquing ha estat per a la figuerenca Sílvia Soler per ‘Un any i mig’ (Columna Edicions), una novel·la que parla sobre la família contemporània. Albert Espinosa ha repetit pòdium –va aconseguir el primer lloc l’any 2011– i aquest any ho fa amb ‘El món blau. Estima el teu caos’ (La Rosa dels Vents), que narra les aventures i emocions d’un grup de joves. El volum manté l’estil de les darreres novel·les i tanca la trilogia iniciada amb ‘Polseres vermelles’ i ‘El món groc’.
La situació política catalana, juntament amb la presència mediàtica de l’economista Xavier Sala i Martín, han estat de ben segur ingredients clau per situar el llibre ‘És l’hora dels adéus?’ (Rosa dels Vents) en el primer lloc de la classificació. El volum fa un radiografia sobre el país i analitza el futur d’una Catalunya independent. La segona posició ha estat per al llibre d’humor ‘Ole tu!!!’ (Ara Llibres), que ressegueix les aparicions mediàtiques de Lluís Jutglar -conegut com a Peyu- en el programa ‘APM?’. L’ha seguit de prop una obra que reflexiona sobre la moda del “running” escrita pel filòsof Francesc Torralba: ‘Córrer per pensar i sentir’ (Angle Editorial).
Ficció català
1-‘Algú com tu’ (Planeta), de Xavier Bosch
2-‘Un any i mig’ (Columna), de Sílvia Soler
3-‘El món blau. Estima el teu caos’ (Rosa dels Vents), d’Albert Espinosa
4-‘L’àguila negra’ (Proa), de Joan Carreras
5-‘Un film (3.000 metres)’ (Club Editor), de Víctor Català
No-ficció català
1-‘És l’hora dels adéus?’ (Rosa dels Vents), de Xavier Sala i Martín
2-‘Ole tu!!!’ (Ara Llibres), de Lluís Jutglar Calvés
3-‘Córrer per pensar i sentir’ (Angle Editorial), de Francesc Torralba
4-‘Ja t’ho faràs!’ (Cossetània), de diversos autors
5-‘Sàpiens. Una breu història de la humanitat’ (Edicions 62), de Yuyal Noah
L’autora de ‘Tiempo entre costuras’, María Dueñas, s’ha situat al capdavant de la llista dels llibres més venuts en castellà amb la novel·la ‘La templanza’ (Planeta). L’escriptor i cineasta David Trueba ha aconseguit el segon lloc amb la tragicomèdia romàntica ‘Blitz’ (Anagrama) i el rànquing l’ha completat Arturo Pérez-Reverte amb ‘Hombres buenos’ (Alfaguara). Les obres sobre cuina inspirades en el programa de la televisió espanyola MasterChef han acaparat els primers llocs en l’apartat de no-ficció en castellà. Es tracta de ‘MasterChef: grandes platos para todos los días’, del cuiner Jordi Cruz, i ‘MasterChef Junior’, tots dos editats per Temas de Hoy. Javier Ikaz i Jorge Díaz han tornat a treure suc de la nostàlgia i, com l’any passat, han repetit pòdium amb ‘Yo fui a EGB 2‘.
Ficció castellà
1-‘La templanza’ (Planeta), de María Dueñas
2-‘Blitz’ (Anagrama), de David Rodríguez Trueba
3-‘Hombres buenos’ (Alfaguara), d’Arturo Pérez-Reverte
4-‘El tesorero’ (Ediciones B), de Francisco Ibáñez Talavera
5-‘El mundo azul. Ama tu caos’ (Grijalbo), d’Albert Espinosa
No-ficció castellà
1-‘MasterChef: grandes platos para todos los días’ (Ediciones Temas de Hoy), de Jordi Cruz
2-‘MasterChef junior’ (Temas de Hoy), de RTVE
3-‘Yo fui a EGB 2’ (Plaza&Janes), de Javier Ikaz i Jorge Díaz
4-‘De lo peor, lo mejor’ (Ediciones Martínez Roca), d’Auron Play
5-‘Destroza este diario’ (Paidós), de Keri Smith
Vendes en positiu
Aquesta llista provisional, elaborada pel Gremi de Llibreters, s’ha fet basant-se en les vendes registrades el 22 d’abril en 220 punts de venda (llibreries, grans superfícies, hipermercats, etc.) del sistema LibriRed i els resultats d’una enquesta feta aquest dijous. Les dades definitives de vendes no es donaran a conèixer fins al 27 d’abril, quan se sabrà exactament quines han estat les obres més venudes, tant a les llibreries com a les parades. El gremi s’ha mostrat molt satisfet amb els resultats d’aquest 2015, en què s’ha confirmat la tendència a “comprar més d’un llibre per persona”. A més, indiquen que continua augmentant la venda de llibres en català i de títols vinculats a la situació política del país.