Josep Maria Contel publica ‘Gràcia Festa Major’, de l’editorial Efadós dins de la col·lecció “Catalunya Desapareguda”. Aquest és un recull fotogràfic documental del període que abasta des del 1901 fins al 1973, que analitza l’evolució de la festa i de la societat. Una festa bicentenària que continua viva i que ja ha fet el tret de sortida d’enguany amb el cartell de la festa 2021.
Un recull inèdit de 170 imatges
El llibre compila 170 fotografies, algunes que ja s’havien publicat i d’altres inèdites. Contel ha volgut fer un repàs cronològic per la Festa Major de Gràcia, però incorporant el vessant social. Per exemple, la fotografia del guarnit de Buda del 1935 del carrer de Santa Eugènia ja s’havia vist en altres publicacions, però ara es mostra el guarnit i la gent que el visitava posant en context aquest moment de la festa.
Josep Maria Contel, president del Taller d’Història de Gràcia, considera que amb el llibre “es pot analitzar profundament el que ha estat durant aquests 71-72 anys el guarnit i el que ha estat la societat i la festa. No és un llibre de fotos només per fer fotos… sinó intentar buscar des de la mirada crítica, la mirada històrica“.
Evolució de la festa i la societat
A ‘Gràcia Festa Major’ hi ha documents que mostren l’evolució dels guarniments dels carrers o tradicions que es mantenen com la traca d’inici de la festa, però també hi ha la vida de la societat gracienca, infants sortint de la cuina econòmica del carrer de Terol, la introducció d’algunes begudes als berenars populars o la primera festa després de la Guerra Civil l’any 1939.
“Acabada la guerra, a l’abril, perquè s’acaba l’1 d’abril, i el 15 d’agost ja hi ha festa major en dos o tres carrers. Cada foto he procurat documentar-la al màxim. Ens permet descobrir com ha canviat la societat”, assenyala Contel.
Un repàs cronològic per 70 anys de la festa
El llibre també recull algunes anècdotes com la desqualificació del carrer de Martínez de la Rosa del concurs de carrers per fer publicitat d’una marca.
Contel, que ja havia publicat sobre la festa, assegura que aquest és un repàs cronològic, únic, de més de 70 anys de la societat gracienca. Amb aquests, són 11 les publicacions en què ha participat l’activista cultural gracienc per difondre la història de Gràcia.