Com si fos un joc d’encaixar, com el tetris, Xavier Malet ha volgut captar els elements principals de la Festa Major de Gràcia i en especial de la cultura popular, per fer-los un homenatge. Aquest dissenyador gràfic, gracienc de tota la vida, creu que la pandèmia ha deixat oblidades aquestes tradicions i ha volgut fer un cartell optimista, sense mascaretes i amb petons i abraçades.

Volia donar èmfasi al món de la festa de Gràcia, a la cultura popular tan castigada per la covid”
Xavier Malet, autor del cartell de la Festa Major de Gràcia 2021

Un cartell inspirat en Raymond Biesinger

No és la primera vegada que el Xavier, que es dedica al disseny gràfic i la creació publicitària, també fa il·lustracions, es presenta al concurs del cartell de la Festa Major. Ara, en aquesta edició és quan ha aconseguit fer-se amb el primer lloc, amb un treball diferent del que fa habitualment.

Sub Pop, obra de l’any 2013 de Raymond Biesinger (fifteen.ca), il·lustrador en qui s’ha inspirat Xavier Malet

Malet explica que la seva font d’inspiració ha estat fruit de la casualitat. La seva filla fa Comunicació Audiovisual i estava estudiant l’il·lustrador canadenc Raymond Biesinger, que li va cridar l’atenció per les seves formes geomètriques, que semblen un caos però amb ordre: “Em va inspirar a l’hora de fer el cartell. Una mica com el joc del Tetris no? Cada peça va per la seva banda, però després totes han d’encaixar sí, o sí”.

Passió per les festes i la cultura popular

Jo vaig a les festes, les seguim i aquí a casa tinc un element dels decorats. La festa de Gràcia és molt màgica”
Xavier Malet, autor del cartell de la Festa Major de Gràcia 2021

L’autor del cartell és un habitual de les festes gracienques i un seguidor de la cultura popular, en especial dels castellers o els correfocs. De fet, el que més li agrada és capturar-les amb la càmera. Una afició que té des de ben jove i que també l’ha portat a participar en diversos concursos de fotografia de la Festa Major de Gràcia. Per això, durant les festes de la Vila es lleva ben d’hora per captar amb l’objectiu la tranquil·litat dels carrers guarnits abans no s’omplin de gent.  

xavier malet cartell festa major
‘Qüestió d’ous’, la fotografia de Xavier Malet que es va enduu el 2n premi al Concurs de Fotografia de la Festa Major de Gràcia 2016

Colors, petons i abraçades per somiar en les festes de sempre

Per fer el cartell, el Xavier va dibuixar elements essencials de la festa com el drac de Gràcia, els castellers, un diable, un músic, un fester pintant, decorats, la torre del rellotge, les típiques edificacions de la Vila o el sol i la lluna, que recorden els gegantons i que fan referència a la festa de dia i de nit. Després, ja a l’ordinador els va pintar amb un ampli ventall de colors i va començar a jugar entre ells per fer la composició final.

xavier malet cartell festa major
L’autor del cartell ha volgut recrear petons i abraçades que amb la pandèmia han desaparegut

El resultat, un cant a l’optimisme davant la situació actual. Per això, es pot observar que les mans dels personatges són com abraçades quan s’entrellacen i els seus petons dibuixen cors. Una manera més de desitjar que la festa torni a ser com abans de la covid-19, després que l’any passat ja hagués de ser pràcticament virtual.