El bicentenari serà l’eix de la programació que arrencarà dilluns 14 d’agost amb 990 activitats previstes. Enguany, 22 carrers participaran en el concurs de guarniments, dos més que l’any passat: el de Maspons i el de Jesús.

Coincidint amb la celebració de l’aniversari, es recuperen dos tradicions de la festa major. El carrer Gran de Gràcia es recupera com a espai de la festa i es tornarà a guarnir. Quedarà tallat al trànsit el 15 d’agost i del 19 al 21 d’agost. A més, al carrer de Francisco Giner, antic Culebra, la decoració serà la mateixa que la del primer guarnit que es va fer a Gràcia, recuperant la tècnica tradicional de les enramades o brancatges.

Una altra tradició antiga que torna a Gràcia és la de decorar la façana de l’ajuntament de la Vila. La intervenció va a càrrec de l’estudi Restake Arts & Crafts i vol ser un homenatge al procés de guarnit dels carrers i la seva singularitat. Els elements més destacats són els lliris de l’escut de Gràcia, els esgrafiats d’alguns edificis i les auques com la que protagonitza el cartell de les festes.

Altres activitats relacionades amb l’efemèride són el repic de campanes d’inici de festa major que es farà el dia 12 als campanars principals de la Vila per anunciar que comença la celebració. També es recuperaran els diferents ambients dels anys 60 i 70. El reivindicatiu tornarà a la plaça del Sol amb un concert de Quico Pi de la Serra i la Cobla Sant Jordi. També es recuperarà l’esperit dels envelats amb els Sirex i els Mustang. Serà a la plaça del Diamant, on els dos grups van tocar junts per primera vegada el 1964. A la plaça del Sol, també es recuperarà la solemnitat d’abans on, amb col·laboració de les colles de cultura, es reviurà cada activitat tradicional: el pregó, la passada, l’ofici, la processó, el dinar el capó, les sardanes, la cercavila i les sardanes. Seguint fil per randa el disc ‘Festa Major’, de La Trinca.

La recuperació dels origens fa mesos que és visible a Gràcia amb l’envelat instal·lat als Jardinets de Gràcia. En aquest espai, ja s’hi han fet moltes de les activitats de preparació de la commemoració del bicentenari. Durant els dies de la festa, acollirà més activitats culturals i lúdiques.