Ha estat un any prolífic de Jaume Plensa a Barcelona. Per començar, la gran exposició a la Pedrera que tot just s’ha acabat de desmuntar, amb més de 100 peces, una de les més grans que ha fet mai a la seva ciutat. S’hi explicava la relació de Plensa amb la literatura, sobretot amb la poesia, però també hi apareixen altres temes que agraden molt a l’artista, com el silenci, el somni, el desig, la música i la família.

Però també ha estat l’any en què l’artista ha col·laborat estretament amb el Liceu, fent de director escènic de la nova producció de ‘Macbeth’, i, uns mesos abans, inaugurant les portes dissenyades especialment per al gran teatre.

Acabada l’exposició, què en queda, de Plensa, a Barcelona?

Després d’uns mesos intensos Jaume Plensa ha decidit dir adeu a Barcelona durant un temps. I se’n va sense haver deixat una escultura icònica per a la ciutat, a l’estil de les obres colossals que ha aixecat a ciutats com Chicago o Nova Jersey.

Tot i això, als carrers de Barcelona sí que hi ha alguna petjada de l’escultor barceloní. L’any passat, el districte de Nou Barris va recuperar i restaurar les tres obres del conjunt ‘Escullera’, que des de finals dels anys noranta eren en espais diferents i en un estat de conservació deficient, recuperant la idea original de l’artista de reunir les tres peces de bronze als Jardins de la Via Júlia.

I des de l’any 2016, a la plaça de Lluís Millet, davant del Palau de la Música Catalana hi ha ‘Carmela’, una escultura que va arribar com a part d’una exposició temporal, i que davant l’èxit de la peça, va acabar cedida a la ciutat durant vuit anys, renovables, una cessió que acaba l’any vinent. L’Ajuntament de Barcelona va voler comprar la peça a Plensa, però l’escultor es va estimar més l’opció de la cessió.

Durant el seu mandat com a alcalde Xavier Trias va demanar a Plensa que “imaginés” una peça icònica per a la ciutat, un projecte que no va arribar a veure la llum, tot i que, en més d’una ocasió, l’escultor ha manifestat que li faria il·lusió fer una gran escultura pensada expressament per ser exposada en un espai de Barcelona.