L’obra de Jaume Plensa, un dels escultors catalans més reconeguts a escala internacional, arriba a La Pedrera amb una exposició retrospectiva. Durant la presentació de “Jaume Plensa. Poesia del silenci”, l’artista ha destacat la satisfacció de poder “encaixar l’exposició en aquest espai”, un dels edificis més famosos d’Antoni Gaudí. Admet que “mai hagués imaginat formar-hi part i exposar-hi dins. Quan acabi l’exposició formarà part de la memòria”. Aquesta mostra es podrà visitar a partir d’aquest divendres 31 de març i fins al 23 de juliol.

El fil conductor de l’exposició és la relació de Plensa amb la literatura, sobretot amb la poesia, però també apareixen altres temàtiques que agraden molt a l’artista, com el silenci, el somni, el desig, la música i la família.

L’obra de Plensa inclou més de 100 peces —majoritàriament escultures— fetes des del 1988 fins a l’actualitat. Hi destaca la presència de peces de petit format, més íntimes i desconegudes que van ser produïdes als anys 90. També se n’exhibeixen de gran i mitjà format.

Peces al terrat i a les golfes

Una de les particularitats d’aquesta mostra és que les obres es poden veure a diversos espais de l’edifici. Hi ha escultures al terrat, a les golfes i als patis interiors i exteriors. Ara bé, la majoria de les peces es troben a la sala d’exposicions. Al terrat s’ha instal·lat ‘Silent music IV‘ (2019) i ‘Day-night‘ (2021), als patis hi ha ‘Overflow’ (2023) i ‘Togeteher’ (2014). A les golfes es poden observar tres versions d’‘Hortensia’ (2022), dues de bronze i una de fusta, també dues de ‘Martina’ (2021), una de fusta i una altra de bronze, mentre que ja al carrer i just davant de La Pedrera hi ha ‘Flora’ (2021).

“M’agradaria deixar un llegat a Barcelona”

L’artista ha assegurat que no té “cap sensació de buit o que em falti res” quan li han preguntat sobre el fet de no tenir pràcticament obres al carrer a Barcelona —les excepcions són la ‘Carmela’, davant del Palau de la Música, i l’‘Escullera’ a la via Júlia—, ni haver-ne realitzat cap pensada expressament per a la ciutat com sí que passa a grans ciutats del món. Plensa ha admès que li faria il·lusió fer-ne una aquí: “Per suposat que un dia m’agradaria, però no per fer-la, sinó per deixar un llegat de la nostra generació”.

Activitats paral·leles: concert al Liceu i al Palau de la Música

L’exposició es complementa amb diverses propostes culturals fora de l’edifici. El Liceu oferirà el 17 de maig una sessió poètica i musical que recorre l’univers de l’artista. Hi haurà les interpretacions musicals del Quartet Casals i del Cor Jove Capella Reial de Catalunya i la recitació de textos literaris amb Manuel Forcano. També hi haurà un concert al Palau de la Música el 4 de juliol amb una selecció de ‘Música callada’, de Frederic Mompou.

El 19 d’abril es farà a La Pedrera una conversa entre Jaume Plensa i Javier Molins, comissari de l’exposició sobre la producció de l’escultor. Pel dia de Sant Jordi, la Biblioteca de Catalunya presentarà les obres gràfiques i bibliogràfiques més notables que hi ha de l’artista als fons d’aquest equipament.