El Gran Teatre del Liceu ha inaugurat aquest dilluns les portes exteriors, obra de l’artista Jaume Plensa, que ha titulat ‘Constel·lacions’. L’estrena oficial s’ha fet amb un acte institucional al vestíbul de l’edifici amb discursos del propi Plensa, del president de la Fundació Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany; del tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, i de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga.

L’acte ha començat a quarts de vuit del vespre i un cop ha acabat s’ha fet un aixecament simbòlic de les portes a l’exterior del teatre, com a inauguració oficial. L’estrena de l’obra de Plensa coincideix amb la gala Catalunya Aixeca el Teló, el tret d’inici de la temporada teatral a Catalunya, que es farà al mateix Gran Teatre del Liceu poc després.

Un homenatge a la diversitat

L’obra de Plensa es va anunciar públicament el mes de maig. Es tracta de tres grans portals d’acer inoxidable abatibles i que s’han instal·lat a les tres arcades de l’entrada principal del teatre. Estan formades per lletres dels alfabets de moltes llengües de tot el món, amb la voluntat de ser una crida a la convivència entre cultures en un carrer tan heterogeni com la Rambla.

Aquestes portes no es tanquen ni s’obren, sinó que leviten en una màgica flotació entre els tres arcs de la façana, amb la ferma voluntat de respectar el més petit detall de l’arquitectura de l’edifici
Jaume Plensa, escultor

Plensa ha assegurat que les noves portes respecten “el més petit detall” de l’arquitectura del Gran Teatre del Liceu. Que tot en conjunt, ha dit, “és un diàleg entre passat i futur, que crec que ens dona la clau del present dins del cor de la societat, tot abraçant la musica amb la paraula i la veu amb l’escriptura”.

El conjunt el formen tres planxes que pesen entre 500 i 600 quilos cadascuna, i que mitjançant uns engranatges s’aixecaran i quedaran suspeses al sostre del vestíbul de l’edifici. A principis d’agost es van muntar a la façana de l’edifici però han estat ocultes amb lones fins que aquest dilluns se n’ha fet la descoberta oficial.