Aquest so té més de 1.300 anys. El shakuhachi és una flauta vertical de bambú, que uns monjos budistes van fer servir com a eina de meditació, al segle VIII. És molt senzill, només té cinc forats, per això és complicat treure'n sonoritats diferents. HORACIO CURTI organitzador de l'escola d'estiu de shakuhachi HAORU KAKIZAKAI mestre de shakuhachi Repartits en cinc aules, uns 70 alumnes vinguts de Suècia, el Japó, Anglaterra o França. Han aprofitat l'ocasió d'acostar-se als millors professors del món, que els faran classe durant dos dies. Molts d'ells han arribat al shakuhachi després d'escoltar-ne la música fent ioga o relaxació. Avui i demà els alumnes també tenen fins i tot l'ocasió de construir-se un instrument. Aquest vespre i dissabte els professors oferiran dos concerts, aquí a l'Auditori, i presentaran composicions fetes especialment per a aquesta trobada.

A l’Escola de Música de Catalunya s’hi respira una atmosfera zen. La tercera planta de l’edifici està ocupada per alumnes de totes edats i de tot el món, que parlen amb veu baixa, passegen lentament d’una aula cap a l’altra i se saluden amb gran respecte. Molts d’ells han conegut el shakuhachi després d’haver-la sentit a classe de ioga o de relaxació.

La setena edició de la Summer School of Shakuhachi té lloc a Barcelona, després d’haver passat per Londres o Berlín. Sempre hi ha més aficionats a la flauta vertical japonesa. “El més important és la respiració, és la que dóna el ritme”, explica Horacio Curti, l’organitzador d’aquestes jornades. “En ser un instrument molt senzill, fet a partir d’una canya de bambú que té només cinc forats, els intèrprets han d’aprendre moltes tècniques diferents per treure’n tot una varietat de sons. Això en fa un instrument fantàstic: pot ser molt generós si ets generós amb ell”.

El shakuhachi, però, no té un nom gaire poètic: en japonès només vol dir que mesura 55 centímetres. Així el van batejar els monjos budistes zen al segle VIII, que l’utilitzaven solament per practicar la meditació sonora. No tenien dret a fer-hi música. Ara és molt diferent: s’està explotant totes les possibilitats d’aquesta flauta vertical, sigui per la música contemporània com el jazz. De fet, els 10 professors ofereixen dos concerts aquesta setmana en què presenten obres especialment compostes per a aquesta trobada.