És ell: Francesc Boix, aquí retratat, vestit de militar, amb un amic a l'oficina de les Joventuts Socialistes Unificades a la plaça de Catalunya. Tenia 16 anys. Poc temps després, es va exiliar a França, on es va endur com a record els clixés de Barcelona fets pel seu pare, Bartomeu Boix, un sastre lligat a la CNT i aficionat a la fotografia. També es va endur les fotos que ell mateix va fer de la guerra. Gràcies a un estudi grafològic dels peus de fotos que va encarregar l'equip de la Comissió per la Dignitat s'ha descobert que hi havia dos autors. JOSEP CRUANYES, director de la Comissió per la Dignitat "El seu pare li va donar tot una tria de les fotografies que ell havia fet de la seva ciutat. Se'n duia un record del seu país." Josep Cruanyes i el seu equip han treballat durant quatre mesos, des de l'adquisició del fons de 1.400 negatius repartits en aquestes tres capsetes. Amb la difusió d'aquests clixés molta gent es van posar en contacte amb ells, fins que van arribar a la neboda d'en Boix. ELISABETH CALSINA FORTUNY, neboda de Francesc Boix "És una persona molt digna d'admiració, un aventurer, una persona que de ben jovenet ja s'havia espavilat, havia fet la seva vida, s'havia exiliat. Llavors, m'ha fet molta il·lusió que puguin també veure coses de quan era ben jovenet i que ja treballava." Al final, de fotografies del camp d'Argelers, a França, aquest arxiu en té molt poques. El que sí que permet és reconstruir la joventut del conegut fotògraf antifeixista, que després va ser detingut a Mauthausen, i va morir als 31 anys.

Aquest dimecres, la Comissió de la Dignitat ha revelat qui són els autors, fins ara desconeguts, de l’Arxiu d’Argelers, que conté 1.400 instantànies fetes entre el 1931 i el 1936. Es tracta del fotògraf Francesc Boix i del seu pare, sastre de professió i molt aficionat també a la fotografia. Segons s’ha pogut saber, el progenitor de Boix, de nom Bartomeu, va iniciar la sèrie fotogràfica i quan Francesc es va exiliar a França es va emportar les fotografies del pare per continuar plasmant la realitat de la guerra.

Localitzada la tomba de Boix

Josep Cruanyes i el seu equip d’investigadors ja sabien que Boix va morir a París molt jove, als 31 anys, a causa d’una malaltia que va contraure durant l’estada al camp de concentració de Mauthausen. A través de les autoritats franceses han sabut que la concessió de la seva tomba acabarà en el decurs dels propers mesos i si no es fa un pagament que n’allargui la concessió es transportaran les restes a una fossa comuna. Des de la Comissió per la Dignitat estan estudiant opcions per evitar que això passi.

De moment, es desconeix com és que el gruix de les fotografies va anar a parar a mans d’un soldat francès que va estar refugiat a Argelers i que les va guardar durant 74 anys. De fet, són poques les fotos en què apareix aquest camp de concentració.

La Comissió de la Dignitat va adquirir el fons gràcies als 7.700 euros que van aportar una cinquantena de particulars. Ara que s’han conegut els autors, les instantànies se cediran al fons de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a