En aquest autobús cedit per TMB han arribat els usuaris del Casal de Gent Gran d’Horta al punt d’inici de la visita guiada que habitualment organitzen el darrer divendres de cada mes. “Benvinguts al Turó de la Rovira.” La bateria antiaèria ha estat l’indret escollit per la passejada del juny. FERRAN GALMES, usuari del Casal de Gent Gran d’Horta “Molt completa i molt interessant, aporten moltes dades que no coneixies encara que en coneixem bastant perquè som una mica del barri.” MERCEDES GIMÉNEZ, usuària del Casal de Gent Gran d’Horta “Per enterar-nos més, per saber més la història que, clar, per l’edat no la coneixem.” Alguns, en viure-hi a prop, en sabien algunes dades com, per exemple, que havia acollit un poblat iber abans i un barri de barraques més tard. A d’altres, també els ha servit per veure com ha quedat l’espai després de l'última reforma. PASTORA CALAFELL, usuària del Casal de Gent Gran d’Horta “Yo lo conocí que tenía 11 años, tengo 70 pues imagínate toda la historia que se unía aquí i ahora está estupendo. ” Aquestes trobades són iniciativa d’un voluntari del casal, el Joan Termes, vinculat a l’associació de veïns i a diverses entitats del barri. Utilitza fotografies antigues i anècdotes curioses per explicar la història del districte d’Horta-Guinardó i entorns d’una manera amena. “S’havia d’espitjar i, te has pasado paisano, tira para atrás.” JOAN TERMES, voluntari del Casal de Gent Gran d’Horta “Partim de la idea que la gent viu en un carrer però no sap res del carrer on viu. Hi ha molta gent que ha fet viatges a l’estranger i coneix més l’estranger que el carrer on viu.” La propera visita serà a la barriada de la Font del Gos.

La majoria dels participants de les visites guiades del Casal de Gent Gran d’Horta, que es fan el darrer divendres de cada mes, són veïns de la zona. Alguns coneixen poc de la història dels barris on viuen, d’altres hi assisteixen per aprofundir i conèixer-ne més detalls. De fet, les anècdotes curioses, juntament amb fotografies antigues, conformen una part molt important de l’explicació a càrrec de Joan Termes, voluntari del casal, membre de l’associació de veïns d’Horta i impulsor de les passejades.

Sobre el Turó de la Rovira, Termes ha explicat als assistents que abans també s’anomenava popularment “el Puig de l’Àguila” i que va acollir un poblat iber abans de convertir-se en bateria antiaèria i un barri de barraques després. Les visites guiades per diferents punts d’interès, principalment d’Horta-Guinardó però també de Nou Barris i Sant Andreu, són gratuïtes prèvia inscripció al Casal de Gent Gran d’Horta. La propera, per exemple, serà a la barriada de la Font del Gos.