L’alcaldessa, Ada Colau, ha encarregat aquest dimarts el Pregó dels infants a 887 alumnes de 19 centres educatius de Barcelona per a les Festes de Santa Eulàlia del 2019. El document que han d’elaborar els estudiants de tercer, quart i cinquè de primària ha de girar entorn del dret de participació dels infants. Un cop encarregada la proposta, els joves tenen prop de quatre mesos per coordinar-se i reflexionar, elaborar continguts, posar-los en comú i decidir quin serà el text definitiu que es llegirà el pròxim 12 de febrer al Saló de Cent, i que donarà el tret de sortida a les festes d’hivern de la ciutat. Alguns centres educatius que hi participaran són l’Escola Projecte, la Frederic Mistral i la Nausica.

nens al pavelló Mar Bella sobre pregó infants Festes de Santa Eulàlia

Pregó de propostes per millorar la ciutat

L’acte d’encàrrec als joves s’ha fet al Complex Esportiu Municipal la Mar Bella davant de centenars d’estudiants de les 19 escoles representants. L’objectiu del pregó és que els infants facin propostes per millorar la ciutat, sempre al voltant del tema que s’hagi decidit. Es vol animar aquest sector de la població a tenir consciència del dret a la participació, com ja ho van haver de fer per la festa major d’hivern de l’any 2016. 

Un pregó vist com una activitat educativa

Amb aquesta activitat s’intenta donar protagonisme als infants i dotar-los de drets per participar en esdeveniments punters que passen a la ciutat. El treball s’iniciarà aquest mes de novembre i s’allargarà fins al febrer a les aules. Amb la iniciativa els participants tenen la possibilitat de conèixer i apropar-se més a les institucions barcelonines, com ara l’Ajuntament.

Ja fa uns quants anys que l’Ajuntament encarrega l’escrit als petits de la ciutat. S’hi han tractat diverses temàtiques com els refugiats en la festa major del 2017, o el pregó de l’any passat amb el dret a jugar com a protagonista. El govern d’Ada Colau busca la col·laboració dels nens amb altres iniciatives com l’Agenda dels infants, en què uns 4.000 joves han fet 11 demandes a l’alcaldessa per millorar la ciutat. Alguns exemples són tenir més temps per passar amb la família i reduir el temps d’estudi per guanyar estones de joc.