Encara no té rètol però l'Espai Mallorca comença un nou camí. El centre reneix gràcies al col·lectiu Crits i Renou que integren els mateixos usuaris que van lluitar contra el tancament. JOAN TOMÀS MARTINEZ-GRIMALT, membre de Crits i Renou "En un principi l'associació, que encara no era associació, sinó simplement col·lectiu d'usuaris, va lluitar en contra del tancament, quan això va ser impossible per la reobertura i per un canvi de model." Un canvi de model basat en l'autogestió del centre, de moment sense cap subvenció pública. El local és més petit però també té una àrea de gastronomia dedicada als productes balears, una cafeteria i una sala polivalent on s'organitzaran el gruix d'activitats culturals. Per a la inauguració s'hi ha muntat una exposició fotogràfica del mallorquí Toni Morey. ALEXANDRA FIOL, membre de Crits i Renou "Varen deixar de rebre les subvencions, quan no hi va haver diners públics, vam decidir que era el moment. Perquè si es tanca no ho podem obrir nosaltres?" TONI FERRARI, sotspresident de Crits i Renou "És fantàstic veure que això finalment tira endavant, que pots fer coses, que la gent respon i que està contenta perquè això està obert." Una alegria que han volgut compartir amb tothom a la mateixa plaça on reobre el centre cultural amb un concert, o fins i tot, amb alguns balls tradicionals. A partir d'ara l'Espai Mallorca obrirà de dimarts a dissabte. Però serà realment al setembre quan el projecte agafi embranzida i s'obri també la llibreria especialitzada en publicacions de les Balears.

El centre cultural reneix amb el mateix esperit, ser el referent cultural de les Illes a Barcelona, però el projecte és completament diferent. Els mateixos usuaris que es van oposar al tancament de l’Espai Mallorca a l’antiga seu del carrer del Carme han agafat ara les regnes i han decidit reobrir-lo.

Nova ubicació

El nou local està situat a la plaça de Vicenç Martorell, en un espai propietat del Patronat Municipal de l’Habitatge que el cedeix a Crits i Renou per un lloguer assequible. A l’interior hi ha una cafeteria, una sala polivalent on s’organitzaran el gruix de les activitats i també un espai per degustar la gastronomia de les Balears. Més endavant, al setembre obrirà també la llibreria. De moment estan fent l’inventari de totes les publicacions.

Model d’autogestió

L’antic Espai Mallorca el gestionava el Gremi d’Editors de les illes Balears amb el finançament de les institucions públiques balears, que sufragaven el 75% del pressupost. Amb les retallades el projecte va començar a acumular deutes i va arribar el tancament. El nou Espai Mallorca no rep cap tipus de subvenció i de moment, depèn directament dels fons que aporten els mateixos socis de Crits i Renou, que ja supera els 120 membres.