Hereu de Kafka i de Buñuel, la literatura ha perdut un escriptor expert en relats. Javier Tomeo confessava que se sentia a gust en les distàncies curtes, quan explorava territoris com la faula. Per això a la seva carrera són recurrents els bestiaris amb aranyes, papallones o mosques. Això sí, sempre minimalista i amb un estil senzill però intens. "Cuando escribo una novela, cuando empiezo no sé qué extensión va a tener, pero cuando llego a la página 100, al folio 100, ya no sé qué decir porque practico un principio que llamo de economía del lenguaje." Aliè a les modes, Tomeo ha estat un dels escriptors més a contracorrent de la literatura espanyola. També ha estat un habitual dels programes literaris d'aquesta casa. I aquí ens va fer algunes confessions. "Soy muy aficionado a leer libros de ocultismo y de fenómenos paranormales. Me gusta mucho dibujar. Yo en realidad antes de empezar a escribir dibujo mis novelas un poco. Hago un plano de mis novelas. Soy como una tortuga literaria de reacciones insospechadas, digo algunas veces. En fin, escribir es hermoso, es lo único que sé hacer y si Dios quiere seguiré escribiendo, todavía tengo muchas cosas que decir." La propera obra serà pòstuma. Anagrama publicarà l'any que ve 'El amante bicolor', una novel·la que Tomeo va fer arribar a l'editorial fa dues setmanes, mentre estava ingressat a l'hospital.

Tomeo va néixer a Quicena (Osca) el 1932. Va estudiar criminologia i dret a la Universitat de Barcelona. Amb 30 anys, publicava contes al diari barceloní ‘El Universal’ i participava a la tertúlia literària de la Granja Real. Va ser llavors que va conèixer Jorge Herralde, fundador i director de l’Editorial Anagrama, amb qui Tomeo havia publicat bona part de la seva extensa obra.

L’editor va rebre fa uns dies l’última novel·la de Javier Tomeo, ‘El amante bicolor’, que es publicarà a principis de l’any vinent. L’autor va telefonar Herralde des de l’Hospital del Sagrat Cor, on estava ingressat, per avisar-lo que li havia fet arribar la que finalment serà la seva obra pòstuma. Es publicarà sense les múltiples revisions que habitualment enviava Tomeo al seu editor, després de lliurar-ne la primera versió.

‘El castillo de la carta cifrada’ i, sobretot, ‘Amado monstruo’ són dues de les obres més destacades que van convertir l’escriptor i dramaturg d’origen aragonès en un autor de culte, amb un públic molt fidel. Tomeo serà recordat com un autor incansable i prolífic. També per l’univers de monstres i històries surrealistes que va arribar a crear.

L’escriptor, que no estava casat ni tenia fills, ha mort sobre les 15 h a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital del Sagrat Cor, on va ingressar fa unes setmanes per operar-se de ciàtica. La seva salut va empitjorar arran d’una infecció hospitalària. La capella ardent s’instal·larà dimecres a les 12 h al Tanatori de les Corts.