Com és tradició, els dies propers al Cap d’Any, el Palau de la Música acull el Gran Concert d’Any Nou, inspirat en el que es du a terme a Viena des de l’any 1939. Aquí a Barcelona se’n fan diverses sessions, com la d’aquest 1 de gener, però ja n’hi ha hagut els dies 23, 25, 30 i 31 de desembre, i se’n faran més els propers 2, 3, 4, 6, 13 i 18 de gener.

El Gran Concert d’Any Nou al Palau de la Música és a càrrec de la Strauss Festival Orchestra, que interpreta els títols més coneguts del rei del vals, Johann Strauss. S’acompanyen de les coreografies de la Strauss Festival Ballet Ensemble. El programa inclou clàssics com ‘El bell Danubi blau’, el ‘Vals de l’emperador’ o la ‘Marxa Radetzky’.

El concert original, el de la Filharmònica de Viena, és tot un esdeveniment mundial. Es duu a terme a la ‘Musikverien’ de la capital austríaca el matí de l’1 de gener i es transmet en directe a 54 països d’arreu del món. L’origen es remunta a l’època en què Àustria formava part de l’Alemanya nazi. De fet, el va promoure el ministre de Propaganda de Hitler, Joseph Goebbels, com a homenatge a les noves províncies orientals del nou estat alemany. Un cop derrotat el nazisme, el concert va perdurar any rere any com un tribut al compositor austríac més rellevant, Johann Strauss.

La gira anual de la Strauss Festival Orchestra és una de les més famoses d’Europa. Actua en sales i teatres de prestigi de les grans capitals. Aquí a Barcelona ha estat, a més del Palau de la Música, a L’Auditori i al Gran Teatre del Liceu.