Joan Guinjoan, en una imatge d'arxiu (horitzontal)

El músic i compositor Joan Guinjoan va morir dimarts, dia 1 de gener de 2019, als 87 anys. Nascut a Riudoms (el Baix Camp) el 28 de novembre de 1931, Guinjoan va estar estretament lligat a la ciutat de Barcelona.

Es va formar al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i a l’École Normale de Musique de París. El seu catàleg consta de més de cent partitures i, al llarg de la seva trajectòria, va dirigir prestigioses orquestres d’arreu del món. Guinjoan va rebre nombrosos premis de composició com el Reina Sofía (1983); els Premis Nacionals de Música, tant de la Generalitat de Catalunya com del Ministeri de Cultura; o el Ciutat de Barcelona, l’any 1998. També va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or al Mèrit en Belles Arts.

L’any 1986, va crear i dirigir el Centre de Documentació i Difusió de la Música Contemporània de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. També va realitzar l’òpera ‘Gaudí’ per a l’Olimpíada Cultural de Barcelona del 1992, amb llibret de Josep Maria Carandell, que es va estrenar al Liceu el 2004. A més, va ser crític musical del ‘Diari de Barcelona’ i va divulgar la cultura musical a través de diversos programes de televisió.

El Departament de Cultura va informar de la mort de l’il·lustre compositor a través del seu compte de Twitter i el va definir com una “figura clau de la creació musical” i un dels “grans ambaixadors culturals” de Catalunya:

L’any 2001, l’Escola Superior de Música de Catalunya va crear el Premi Internacional de Composició Musical Joan Guinjoan de Música de Cambra. L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) va enregistrar l’any 2005 el disc ‘Joan Guinjoan’, amb tres concerts seus.

El 2012, amb motiu del seu 80è aniversari, se li van dedicar diversos actes i concerts d’homenatge als principals auditoris espanyols, entre els quals cal esmentar el programa Carta Blanca, que li dedicà l’Orquestra Nacional d’Espanya. El Palau de la Música Catalana el va designar com el primer compositor en residència, per a la temporada 2012-13.