Aquesta cúpula és una de les joies arquitectòniques que guarda el Museu d'Arqueologia. La forma dels finestrals permet l'entrada d'una llum zenital que il·lumina la part central de la sala des que surt el Sol fins que es pon. Com aquest, hi ha altres espais del museu que habitualment resten tancats al públic. La possibilitat de visitar-lo és una les 10 activitats amb què Barcelona s'ha sumat a les Jornades Europees del Patrimoni. VANYA MÁRKOVA "Tengo que hacer un trabajo para la universidad y pensé aprovechar y ver el museu que me ha interesado mucho." MARC ANTOLÍN "A mi com a curiositat veure les parts que no es veuen normalment, que es el que ens agrada una miqueta." MARISOL FERNÁNDEZ "Havíem vingut varies vegades a aquest museu i sempre descobreixes coses noves, o sigui que ha estat molt interessant, la veritat." Els visitants també han vist una pinzellada de les exposicions més importants que el museu acull actualment. I de Montjuïc a Sant Pau on una trentena de persones han pogut gaudir d'una visita guiada al recinte modernista. El passeig ha permès descobrir l'obra més important de Lluís Domènech i tots els espais recentment restaurats. "Soc del barri, visc al barri i mai he vist aquesta part renovada. Havia estat aquí quan un familiar estava malalt justament a aquest pavelló". "Tots els edificis modernistes que hi ha per aquí, sempre els havia volgut visitar i finalment ha arribat l'ocasió". "A dins no hi haviem entrat, anem fent, mica en mica coneixent el modernisme que tenim tan a prop". Mirades enlaire per no perdre's cap detall de les filigranes que omplen els sostres del recinte. No ha quedat ni un racó que no hagi estat fotografiat.

La Fundació Joan Miró participa per primera vegada a les Jornades Europees del Patrimoni amb una visita comentada sobre l’arquitectura de l’edifici que l’acull, obra de l’arquitecte Josep Lluís Sert. La visita s’ha fet divendres i dissabte al matí, i es tornarà a fer aquest diumenge. També a Montjuïc, aquest dissabte s’ha fet una visita guiada a l’edifici i a les col·leccions del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Una de les característiques d’aquesta activitat és que els assistents han pogut entrar a espais poc coneguts del museu i que normalment romanen tancats al públic.

El Recinte Modernista de Sant Pau també ha fet visites guiades especials aquests dies. El passeig ha permès descobrir l’obra més important de Lluís Domènech i Montaner i tots els espais recentment restaurats. Una trentena de visitants han recorregut els diferents espais del recinte durant una hora i han fotografiat cada racó, atents a les explicacions del guia. I la Fundació Catalunya – La Pedrera va organitzar una conferència-visita a un dels pisos de l’edifici, normalment inaccessible per al públic, on entre 1911 i 1919 va viure el cònsol argentí Alberto I. Gache, amb decoració pictòrica desapareguda que va realitzar Aleix Clapés, autor de les pintures del vestíbul.

Clapés també pintar els quadres de la sala principal del Palau Güell, que fins aquest diumenge ofereix visites guiades en el marc d’aquestes jornades. Divendres va organitzar una ruta de descoberta dels quatre palaus de la família Güell-López a la Rambla: el Palau Moja, el Palau Fonollar, la Casa Güell i el mateix Palau Güell.

Visites diumenge

Aquest diumenge, encara es pot participar en quatre de les 10 activitats de les Jornades Europees del Patrimoni a Barcelona. A més de les visites a la Fundació Miró i al Palau Güell, es pot visitar l’Antic Institut Mental de la Santa Creu (actual seu del Districte de Nou Barris) amb antics treballadors que encara recorden com era i com es va desmantellar.

El Parc Natural de Collserola ofereix una visita al pantà de Vallvidrera i a la Casa del Guarda, que actualment és l’espai d’interpretació del pantà.

Es pot dir que les Jornades Europees del Patrimoni són l’esdeveniment cultural participatiu més important d’Europa. Creades el 1991 pel Consell d’Europa, actualment atreuen cada setembre uns 20 milions de visitants repartits pels 50 països que formen part de la Convenció Cultural Europea. L’objectiu és obrir les portes de palaus, castells, monestirs, fàbriques i altres espais patrimonials perquè els ciutadans gaudeixin de visites gratuïtes. L’any passat, més de 44.400 persones van participar a Catalunya a les activitats programades durant aquestes jornades, impulsades pel Departament de Cultura, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner.