El músic Jordi Savall ha presentat al festival Grec l’espectacle ‘Les rutes de l’esclavatge’, un recopilatori de músiques fetes per esclaus. El recorregut s’inicia amb l’arribada dels primers colons anglesos a l’Amèrica del Nord i el Carib (1620) i acaba amb l’abolició de l’esclavitud als Estats Units, el 1865.

Aquest projecte de Savall, estrenat l’any 2015 i que finalment ha arribat a Barcelona, va començar fa més de 20 anys quan va començar a investigar sobre músiques colonials i les que estaven als arxius de les Canàries i diversos països sud-americans. El resultat de tot plegat és un espectacle que combina música i textos sobre l’esclavatge recitats per l’actor català d’origen gambià Babou Cham. Sobre l’escenari, acompanyant Savall, també hi ha 27 músics de fins a tres continents diferents, provinents de països com el Brasil, Colòmbia, Mali, el Marroc o Madagascar.

Espectacle de Jordi Savall al Grec

L’espectacle barreja nadales de negres i indis i cants cristians de compositors com Mateu Fletxa el Vell, Juan Gutiérrez de Padilla, Juan de Araujo o Frai Filipe de Madre de Deus. Segons explica Savall, són cants que expliquen “el rerefons d’una història tremenda: l’explotació d’éssers humans arrancats per la força dels seus països d’origen i transportats en condicions extremes”.

L’espectacle és la primera part d’un viatge musical que es completarà el 2 d’agost amb una segona entrega al Festival de Torroella de Montgrí.