Jan Fabre, creador escènic extrem, molt influït per les arts plàstiques, du al Teatre Lliure ‘Belgian rules’, un muntatge eminentment visual que fa mofa dels tòpics del seu país, Bèlgica.

Alguns dels tòpics són ben coneguts: les cerveses artesanes, les patates fregides, la gegantina burocràcia de Brussel·les o l’afició al ciclisme. D’altres ho són menys. Per exemple que als belgues se’ls ha comparat amb els eriçons, per la seva tendència a tancar-se en la intimitat. O que a Bèlgica els carnavals tenen una llarga tradició.

Tòpics belgues

Jan Fabre ha pouat en la rica tradició carnavalesca del país i a ‘Belgian rules’ apareixen algunes manifestacions folklòriques típiques de diverses contrades, com els ‘Blancs de Moussis’, de Stavelot (regió de Lieja), o les ‘Gilles de Binche’, de la ciutat valona de Binche. Els carnavals, la història pictòrica belga i l’evolució del teatre a Bèlgica són tres fils conductors de l’espectacle. Com que és marca de la casa, s’articula com un enfilat de retaules molt visuals, ara teatrals, ara propers a la performance, ara dansats. Al muntatge hi ha 15 intèrprets entre actors i ballarins.