Per quart any consecutiu el programa Arqueoborn transforma el jaciment del Born Centre de Cultura i Memòria en un campus arqueològic. Hi participen els futurs arqueòlegs i suposa una aposta per la investigació i la formació a la qual enguany s’afegeixen els estudiants del grau d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Es farà fins al 26 de juliol i enguany se centra en una actuació que dona continuïtat a la feina feta els darrers anys a les cases Santmartí i Corrales. L’objectiu és obtenir tota la seqüència cronostratigràfica entre finals del segle XIII i l’any 1717, data en què va començar la destrucció d’aquesta part de la ciutat per la construcció d’una ciutadella militar.

A la casa Santmartí hi vivia el llogater de mules Pere Santmartí i la seva família i va ser el centre d’una excavació arqueològica durant l’any passat. Fruit dels treballs, per primera vegada s’hi ha trobat restes de paviment del segle XIV. La setmana que ve es començarà a actuar a la casa Corrales, que també ha estat objecte d’estudi anteriorment. Les dues edificacions són clau per entendre l’evolució urbanística de la ciutat anterior al segle XVIII, ja que se situen en una zona de pas entre un dels accessos a la ciutat com és el portal de Sant Daniel i una zona influent de l’antic barri de la Ribera.

Visites guiades i xerrades

Els treballs culminaran amb visites guiades per les excavacions en què els estudiants explicaran les troballes que s’han fet i algunes curiositats de la seva feina. A més, també es faran sessions de formació obertes a tota la ciutadania per aprofundir en diversos aspectes relacionats amb la recerca arqueològica, conduïdes per especialistes col·laboradors en el projecte. A més, el veïnat podrà seguir de prop el dia a dia de les tasques arqueològiques des d’aquesta balconada.

Comparteix a: