Durant el mes de juliol, un grup d’alumnes del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona excavaran el sòl d’una de les habitacions de la Casa Corrales i també l’interior del rec Comtal, a dins d’El Born Centre de Cultura i Memòria. És un projecte per conèixer l’ús de l’espai amb anterioritat al 1700 i també per formar estudiants en un espai arqueològic únic. Els treballs duraran quatre setmanes i culminaran amb dues jornades de visites comentades per mostrar la feina feta.

Dels dos espais que s’excavaran, un és l’anomenada Casa Corrales, una de les 60 cases del jaciment, que ja va ser objecte d’excavacions en una de les habitacions en la primera edició del mateix projecte, l’any passat. L’altre espai, el rec Comtal, és el canal que divideix l’espai del jaciment, amb usos molt diferents dels que hi havia a les cases. Per tant, tots dos espais funcionen com a fonts d’informació complementàries. En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, Toni Fernandez, director de la intervenció arqueològica a El Born Centre de Cultura i Memòria, ha defensat la utilitat de les excavacions “per tal de conèixer l’ús que es feia d’aquests espais amb anterioritat al segle XVIII, durant els 400 anys anteriors” que van estar construïdes. Per a no perdre’n detall, estudiants i professionals prenen mostres de tots els objectes localitzats i, fins i tot, d’elements com el pol·len, que donen informació sobre la flora i la fauna.

L’oportunitat d’excavar a El Born CCM per als estudiants és única, ja que es tracta d’un dels jaciments de l’època més importants d’Europa. “Tenim 8.000 metres quadrats de trama urbana aturada en el temps”, ha explicat, i un dels pocs llocs “on es pot practicar amb materials de l’època medieval moderna”. Tot i això, els treballs es fan sempre amb la premissa de tornar a deixar l’espai tal com estava el 1700, “tornant a col·locar els paviments al seu lloc”. El projecte d’excavacions s’ha ampliat enguany a gairebé un mes, entre el 3 i el 28 de juliol i podrà ser observat per tots els visitants del centre des de la balconada d’El Born CCM. El projecte d’excavacions va començar l’estiu passat i va significar la tornada dels arqueòlegs a l’espai per primera vegada des del 2001, quan van començar els treballs previs a l’obertura del museu.

Podeu escoltar l’entrevista sencera aquí: