“Hem de seguir ampliant l’accés a la cultura i el coneixement, i garantir les condicions laborals a creadors, científics i treballadors de la cultura”. És una de les frases del discurs amb què l’alcalde, Jaume Collboni, ha encetat la cerimònia d’entrega dels Premis Ciutat de Barcelona al Saló de Cent aquest dimarts, 13 de febrer.
I és que, efectivament, l’àmbit científic té també reconeixement en els Ciutat de Barcelona, per bé que inicialment incloïen només la creació artística. Un dels primers guardonats ha estat el Barcelona Supercomputing Center, que ha rebut el Ciutat de Barcelona de Ciències Experimentals i Tecnologia. “Nosaltres ens dediquem a fer un món millor. Aquest és l’objectiu del Mare Nostrum 5”, ha resumit el seu director, Mateo Valero.
Dos premis cap al Raval
En l’apartat d’educació, arquitectura i arts dos premis han anat a parar al barri del Raval: el d’educació ha estat per a l’Institut Miquel Taradell pel seu projecte educatiu en xarxa amb entitats i institucions del barri (com el CCCB); i el de cultures populars i comunitàries l’ha rebut el Festival Raval’s, de la Fundació Tot Raval, un certamen que des de fa 20 anys reinterpreta l’ocupació civicofestiva de l’espai públic. “És una oportunitat per donar visibilitat al Raval des d’una altra narrativa diferent a què malauradament estem acostumades”, ha dit la membre de la fundació Gemma Ferreón.
Un discurs breu, però molt aplaudit, ha estat el de l’organista Montserrat Torrent, de 97 anys, en recollir el premi de música. “L’Auditori de Barcelona no té orgue. És inexplicable. Tots els auditoris d’Europa en tenen”.