La instal·lació “Malas hierbas”, de Jessica Moroni, ha omplert l’Espai Souvenir de Gràcia d’un ecosistema fictici. Donant protagonisme a aquestes plantes, moltes vegades oblidades, crea un diàleg amb la naturalesa. L’artista juga amb material viu i amb tots els sentits del públic, que hi pot passejar, tocar i olorar. Les males herbes creixen entre escultures inspirades en les formes de la natura.

Relació home-natura

La ruda, la calèndula o l’heura són algunes de les males herbes que creixen en les escultures penjants que Jessica Moroni ha creat per generar un microclima propi. Són plantes sovint menystingudes que l’artista dota de protagonisme en aquesta instal·lació, per generar una reflexió sobre la manera occidental de dominar la naturalesa. “Les considerem inútils i tot això prové d’una visió productivista que tenim sobre la natura, de la qual ens apropiem per utilitzar els recursos que necessitem”, explica Moroni.

De fet, és l’ésser humà que defineix com han de viure. Angelica Tognetti, cocuradora de la instal·lació, creu que “és l’home qui decideix què és un lloc desitjable, imposa aquestes definicions sobre llocs que domina i conquereix, com pot ser el camp, però també un test i també la vorera”.

Mirada ecofeminista

Antigament, les males herbes tenien un paper fonamental en les cures; per això, l’artista, les reivindica amb una mirada ecofeminista. Diu que “és part del patrimoni que estem perdent que ens explica com podem curar-nos, cuidar-nos i sempre ha estat relacionat amb l’esfera d’allò femení”.

La mostra aborda un diàleg amb la natura i amb les relacions que s’estableixen a l’Espai Souvenir, a la travessia de Sant Antoni, 27. Aquesta galeria d’art gracienca és un espai per a la col·laboració artística i cultural, un laboratori per generar nous diàlegs a l’art contemporani amb l’objectiu de difondre tendències artístiques actuals. Per visitar-la s’ha de demanar cita prèvia contactant amb l’Espai Souvenir fins al 4 de març.

Comparteix a: