Fotografia del treball "El lenguaje de los huesos", de Musuk Nolte, guanyador de la tercera edició del festival

Fins a 140 imatges de gran format es podran veure als carrers de Barcelona dins el marc del Festival Internacional de Fotografia sobre Drets Humans i Justícia Global. Aquest 13 de desembre n’ha començat la tercera edició, que durant un mes exhibeix un total de 12 exposicions fotogràfiques repartides per tots els districtes de la ciutat. El festival es complementa amb conferències, visites guiades i tallers escolars sobre fotoperiodisme i drets humans, i tindrà la presència de fotògrafs reconeguts d’aquest àmbit com Santi Palacios i Lys Arango, entre d’altres.

El primer premi de l’edició d’enguany se l’ha endut el fotògraf peruà Musuk Nolte, amb un projecte sobre la desaparició forçada al seu país. El certamen atorga el premi entre els 10 treballs finalistes, que han estat seleccionats prèviament entre un total de 398 projectes presentats de 60 països diferents. Les fotografies de Nolte s’exposen al carrer del Consell de Cent a l’altura del de Granados i reflecteixen la petició de justícia per als seus morts de moltes famílies d’Ayacucho. És un exemple de la mirada que vol oferir el festival, que gira al voltant dels problemes globals i les seves causes, i utilitza la fotografia com a eina per aconseguir millores en la justícia social.

Fotografia del treball ‘La masacre de Bucha’, de Santi Palacios, exposat a l’Escola Lluís Vives

A més de les 10 exposicions finalistes, el festival dedica també un espai a la situació que es viu a Palestina i al Kurdistan. Una mostra col·lectiva recull en diferents imatges la crisi humanitària que es viu a ambdós països, en la qual es pot trobar el treball guanyador de l’edició passada: ‘Fills de l’apartheid’, de Víctor Cabo. El festival també comptarà amb la presència de Maysun, fotògrafa hispanopalestina que ofereix una conferència per tractar a fons la situació del seu país d’origen.

Fotografia del treball ‘Fills de l’apartheid’, de Víctor Cabo, guanyador de l’edició de l’any passat

L’edició d’aquest 2023 ha continuat la tendència creixent i s’han rebut fins a 5.970 fotografies distribuïdes en 398 projectes. La presència femenina també ha augmentat: 125 d’aquestes treballs són realitzats per dones, 35 més que l’any anterior. El festival està organitzat pel col·lectiu Más Retina, l’Associació Catalana per la Pau i la International Action for Peace, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.