La Rambla s’ha convertit en la Vila del Llibre, un oasi literari que ha omplert de llibres i parades una de les artèries més concorregudes de la ciutat. Amics de la Rambla assegura que en aquesta primera edició hi han participat 1.200 persones en les més de 40 activitats programades. Entre aquestes hi destaquen els homenatges a autors il·lustres que han tingut una trajectòria destacada i que han estat vinculats amb la ciutat.

És el cas de Manuel Vázquez Montalbán, un referent de la novel·la negra amb una gran vinculació amb la ciutat perquè tots els seus escenaris són llocs emblemàtics de Barcelona. A més, el centre, especialment el barri del Raval, és molt present a la seva obra. De fet, el personatge del detectiu Pepe Carvalho té el seu despatx a la Rambla.

Pontedeume, pròxima Vila del Llibre a Galícia

L’acte ha estat, també, un apadrinament simbòlic de la ciutat gallega de Pontedeume com a pròxima Vila del Llibre (Vila do Libro) en llengua gallega. En aquest sentit, un altre dels homenatjats ha estat Domingo Villar. Un fenomen de vendes de novel·la negra en llengua gallega. L’escriptor va morir fa dos mesos, i per això ha acudit a la cita literària la seva editorial Galaxia, per reivindicar la seva obra i la seva trajectòria.

La Vila del Llibre vol recuperar la Rambla com a centre cultural pels barcelonins

La Rambla és dels barcelonins. Això, ho diuen els Amics de la Rambla i els organitzadors d’aquesta cita literària que, a banda de reivindicar els diferents autors, pretén recuperar la Rambla com a centre neuràlgic de la cultura. Un espai per gaudir i compartir amb la gent que viu a Barcelona, i no només per oferir als turistes. “Recuperarem a poc a poc la Rambla d’abans”, diuen. I que aquesta i l’actual convisquin juntes.

Per a Enric Bono, director de la Xarxa de Viles del Llibre, aquesta primera edicó és el punt de partida d’aquest projecte que vol canviar les dinàmiques culturals del passeig amb la complicitat del sector editorial.