El festival de novel·la negra BCNegra 2022 ha volgut homenatjar un dels detectius més mítics de la literatura: Pepe Carvalho. El personatge va ser creat per Manuel Vázquez Montalbán fa 50 anys i tots dos comparteixen el Raval com a lloc de naixement. Ara, una ruta literària permet seguir les passes dels llocs més emblemàtics que va descriure a les seves novel·les.

Vázquez Montalbán va ser un gran amant de Barcelona i en els seus llibres copsava pinzellades de la història i la transformació de la ciutat: “És una ruta temàtica que gira entorn d’un personatge molt barceloní, que parla molt dels canvis de la Barcelona dels anys 80 i 90, i, per tant, és una ruta que refresca llocs que ara ja no existeixen“, explica Marga Arnedo, guia de la ruta.

Manuel Vázquez Montalbán

Vázquez Montalban i Pepe Carvalho compartien també l’amor per la gastronomia. Per aquest motiu, alguns dels espais més destacats de la ruta són el Casa Leopoldo, un dels restaurants preferits d’escriptor i detectiu, o la Boqueria, per a ell coneguda com “la catedral dels sentits”.

El BCNegra torna a la presencialitat el 2022

La 17a edició del BCNegra se celebra del 3 al 13 de febrer i aposta per recuperar les activitats íntegrament presencials, malgrat que en l’edició 100 % virtual del 2021 se’n va triplicar l’audiència. Enguany, el festival té un doble epicentre: El Molinoara equipament municipal, i l’Aliança del Poblenou.

S’hi preveuen més de 170 participants, entre els quals figures reconegudes del panorama literari nacional i internacional, com Brenda Navarro, Mario Cuenca Sandoval, Elena Medel, Ricardo Menéndez Salmón o Charles Cumming.

BCNegra 2022: programa