Autodidacte des dels 18 anys, Jorge Represa s'ha dedicat a retratar famosos al seu estudi de Madrid durant més de 20 anys. El 2006 es va traslladar a Cantàbria i va transformar l'estudi en l'escola La Recámara. Ara n'obre una a l'Eixample i ho fa amb una acció fotogràfica. JORGE REPRESA, fotògraf "Como presentación de La Recámara y mía en Barcelona, estamos haciendo esta acción de "Hola Barcelona", de invitar a los vecinos de la ciudad a conocerme, a conocer la escuela a conocer el estudio, a hacerse un retrato. Está quedando un trabajo muy, muy bonito, estoy muy contento. Ya han pasado… Llevamos más de 400 vecinos, cerraremos en 500 y la verdad es que está quedando… queda una especie de campaña de Barcelona fantástica." Assegura que la tria de Barcelona va ser clara. Tant per la dinàmica artística de la ciutat, com per l'ambient professional que hi ha en l'àmbit de la fotografia. JORGE REPRESA, fotògraf "Tenía decidido que quería venirme a Barcelona porque creo que es una ciudad creativa, es una ciudad… fíjate, hemos hecho esta acción de "Hola Barcelona" y boom: nos han venido 500 vecinos. Me reafirma que la decisión de Barcelona ha sido la mejor. Y a mí siempre me ha gustado l'Eixample, es la zona que más atractiva me parece de Barcelona y en la que menos me iba a costar salir de la playa y del retiro a una ciudad." La Recámara inicia l'activitat aquest mes d'abril amb un taller intensiu sobre retrat. Serà el moment de veure en directe el resultat de tots els retrats de barcelonins que ha fet aquestes setmanes.

La llista de personatges que ha fotografiat Jorge Represa és inacabable. La seva càmera ha retratat Woody Allen, Penélope Cruz, B. B. King, Zinédine Zidane, Bernard Herni Lévy, Vittorio Gassman, Miguel Delibes, Gloria Estefan, Naomi Campbell, Pedro Almodóvar i Calvin Klein, entre d’altres. “És el que es portava abans”, assegura Represa sobre aquesta feina que va desenvolupar quan estava vinculat professionalment amb el Dominical d”El Periódico’. D’això, ja en fa més de 15 anys. Després Represa va deixar aquest tipus de feina per dedicar-se al projecte educatiu La Recámara a Cantàbria.

Amb l’ambició de créixer, l’artista obre a Barcelona l’escola La Recámara i per donar-la a conèixer convida a tots els barcelonins a fer-se un retrat gratuït. El telèfon de cita prèvia de l’estudi treu fum. Fins a mitjan mes han passat pel plató de Represa, situat al número 303 del carrer del Consell de Cent, un centenar de persones. Un cop es tanqui aquesta campanya de promoció s’editarà el llibre ‘Barcelonins’ amb les fotos dels ciutadans que hi han col·laborat.

“Ensenyo a mirar les fotos”

Represa assegura que a la seva escola no s’ensenya la tècnica de la fotografia sinó que l’alumne aprendrà a mirar les fotos i a educar l’ull. “Jo sóc autodidacta i vaig aprendre molt mirant molta foto de grans professionals”, afirma Represa. I és així com dóna les classes: presenta monogràfics d’autors amb música de fons. A l’escola s’imparteixen dos tipus de cursos, un taller curt de retrat psicològic i un programa formatiu de dos anys sobre el llenguatge fotogràfic.

Jorge Represa, nascut a Valladolid l’any 1968, va començar a treballar de fotògraf per al suplement ‘Gente’ de “Diario16″ en la dècada dels 80. Més tard va treballar com a independent a ‘El Dominical’ d'”El Periódico de Catalunya”, amb més de 150 portades signades per ell. També ha treballat per mitjans tan prestigiosos com ‘Vogue’, ‘Elle’, ‘Woman’, ‘Rolling Stone’, o ‘El País’. De 1990 a 2004 es va especialitzar en el retrat de famosos des del seu estudi de Madrid. El 2006 es va centrar en la fotografia d’autor i l’ensenyament. De la seva producció destaquen els retrats de famosos, com Michael Douglas, Luciano Pavarotti, Danny DeVito, Woody Allen o Quentin Tarantino.