Cicles de pel·lícules, un seminari, exposicions, visites guiades i altres activitats celebren a la Filmoteca el centenari del cinema amateur a Catalunya, que s’ha inaugurat oficialment aquest dimecres, 6 de març. En són comissaris el professor de la UAB Enrique Fibla Gutiérrez i el documentalista del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca Ignasi Renau.

En el marc del programa del centenari ja es pot visitar a la sala d’exposicions “Fora de casa”, una mostra que il·lustra precisament el període de naixement i expansió del cinema amateur a Catalunya, entre 1924 i 1940. I és que en la campanya de Nadal de 1923-24 es van comercialitzar les primeres càmeres de 9,5 i 16 mil·límetres, que se sumaven als preexistents projectors.

Domèstic vs. amateur

Els espectadors podien, per primer cop, visionar pel·lícules a casa i gravar imatges en moviment. Però la mostra diferencia clarament el cinema domèstic de l’amateur. “El domèstic tenia com a única intenció gravar per després visionar a casa. L’amateur és el que, muntat, tenia com a objectiu presentar-se a concursos”, detalla Ignasi Renau.

Amb l’adveniment de la Segona República van proliferar a Catalunya els clubs de cineastes i els concursos amateurs. El 1935 es va celebrar el V Concurs Internacional de Cinema Amateur a Barcelona. “La gent podia fer cinema pel pur plaer de fer cinema, allunyant-se del circuit comercial, i això va possibilitar una cultura cinematogràfica molt lliure i molt creativa”, afirma l’altre comissari, Enrique Fibla.

Fragments de pel·lícules amateurs

A l’exposició s’hi poden veure fragments de pel·lícules amateurs, i aplega també càmeres i reproductors d’època, anuncis, i documentació relacionada amb els clubs i concursos de cineastes no professionals. La peça central és ‘Mosaic incomplet’, una projecció de diversos fragments del centenar de títols que el Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca ha digitalitzat i que es podran veure enguany en projeccions o en el web anycinemaamateur.cat.