(ACN) La Filmoteca de Catalunya ha presentat les activitats de la commemoració del Centenari del Cinema Amateur a Catalunya, el plat fort de la temporada 2024. La commemoració reivindicarà el patrimoni “extraordinari i poc conegut” amb dues exposicions, visites guiades i tallers. Per a la commemoració s’han organitzat diversos cicles de cinema dedicats a la imatge no professional i domèstica.

Segons han explicat des de la Filmoteca, el Centenari del Cinema Amateur a Catalunya convida a descobrir una nova manera de concebre les imatges en moviment, una extensió directa de l’experiència d’un individu o col·lectiu que no ve marcada per un objectiu comercial, sinó per l’entusiasme d’expressar-se lliurement a través del cinema. “El que comença el 1924 com un hobby domèstic per a les classes acomodades, descrit als anuncis de la càmera Pathé-Baby de 9,5 mm com una victòria sobre el temps, aviat esdevé un dels moviments cinematogràfics més importants a Catalunya, fins al punt de ser considerat la primera escola cinematogràfica del país”, han recordat.

Tot un any d’activitats commemoratives

El conjunt d’activitats commemoratives arrenquen aquest dimecres, 6 de març, i s’allargaran durant tot l’any. La primera exposició serà “Fora de casa. Cinema Amateur a Catalunya 1924-1940…”, centrada en el moviment del cinema amateur i comissariada per Enrique Fibla Guitérrez i Ignasi Renau. La segona exposició homenatjarà els cent anys de la creació de la Biblioteca del Cinema i estarà comissariada per la cap de la Biblioteca del Cinema de la Filmoteca, Anna Fors.

Pel que fa als cicles de cinema, hi haurà la retrospectiva a Péter Forgács amb la presència del cineasta hongarès. També ‘L’arxiu subterrani. FoundFootage’, amb l’obra de cineastes que han incorporat el cinema domèstic com a matèria primera; i ‘Amateur vs. Professional’, que pren com a punt de partida la reivindicació de la cineasta Maya Deren del cinema amateur com a model per al cinema independent per explorar els encreuaments del cinema amateur amb l’avantguarda, el documental i la ficció comercial.

D’altra banda, 15 anys després de la seva publicació, s’editarà en format digital i amb traducció a l’anglès el llibre ‘El cinema amateur a Catalunya’, d’Albert Beorlegui i Jordi Tomàs Freixa. El treball és una monografia de referència que planteja un minuciós recorregut per la història del cinema no professional al nostre país. Finalment a la tardor se celebrarà el Seminari Internacional Cinema Amateur. La trobada reunirà investigadors, arxivers i cineastes que treballen des de llocs diversos en aquesta història paral·lela del cinema. El programa inclourà taules rodones, conferències i projeccions, obertes al públic.

114 pel·lícules restaurades

El centenari del cinema amateur tindrà un web propi que permetrà accedir a 114 pel·lícules restaurades i digitalitzades al Centre de Conservació i Restauració. Aquest exhaustiu resum del cinema amateur del període 1924-1940 també constitueix el contingut de tres DCP, musicats expressament per a l’ocasió, que es posaran a disposició de qualsevol institució interessada a organitzar una projecció. El primer DCP inclou una selecció dels millors films amateurs, el segon està focalitzat en el registre documental i l’últim, en l’esperit avantguardista dels cineastes amateurs.