El Clàssics és un nou festival d’arts contemporànies i pensament. Diversos artistes han creat set propostes inèdites que combinen diferents disciplines, com la música, la poesia, la fotografia o la dansa, i que s’inspiren en textos clàssics. De fet, l’objectiu de tot plegat és divulgar els clàssics i promoure el diàleg entre la tradició i la cultura d’avui dia. Segons la directora del Clàssics, Sira Abenoza, “És important que en aquest present de cultura ràpida en què ens costa tornar als textos clàssics, fem la feina de traduir-los i portar-los al present, entenent que tenen coses molt importants a dir-nos”.

Una de les característiques d’aquest festival és que no se centralitza en un únic espai de la ciutat. Abenoza explica que volen “que cada peça es faci a l’entorn que més li escau”. Per això, les presentacions tenen lloc a espais emblemàtics de Barcelona com la sala de la cúpula del MNAC o el CCCB, entre d’altres.

En aquesta primera edició hi participen diversos artistes com Sílvia Pérez Cruz, Les impuxibles, Paula Bonet o Àlex Rigola i tots han treballat a partir del concepte de la bellesa. De fet, cada edició tindrà un manifest fundacional que reflexionarà sobre un concepte, i el punt de partida d’aquest primer any és una conferència sobre la bellesa i els clàssics que l’escriptor Alessandro Baricco va fer a Barcelona.

De la bellesa a la ira

L’organització del festival Clàssics, pocs dies abans que acabi la primera edició, fa un balanç positiu. Sira Abenoza assegura: “Tancarem la primera edició molt contents amb les obres que han presentat els artistes. Creiem que qualsevol interessat veurà els artistes en estat pur i amb peces molt boniques i molt especials.

Quan acabi el festival ja se celebrarà el manifest fundacional de la segona edició. Ja han avançat que anirà a càrrec de l’escriptora i filòsofa belga Chantal Maillard i tractarà el concepte de la ira.

Set obres inèdites sobre la bellesa

“La relativitat de la bellesa”
SÍLVIA PÉREZ CRUZ I ANDRÉS CORCHERO al Museu Nacional d’Art de Catalunya

“La bellesa grotesca”
LES GALLCIGRALLES de JOSEP PEDRALS I DAVID SOLER a la Biblioteca de Catalunya

“La bellesa al·lucinada”
ROGER MAS i MARIA CABRERA al Teatre Romea

“La bellesa subvertida”
COSA/COS de LES IMPUXIBLES al CCCB

“La teva bellesa”
PROJECTE BELLESA d’ ÀLEX RIGOLA I TANIT PLANA al MNAC

“La bellesa fosca”
UN OVILLO DE VÍBORAS de PAULA BONET a la Galeria dels Àngels

“La bellesa eterna”
Cicle de cinema amb ÀLEX GORINA al CaixaForum

A més de les activitats principals, també s’han organitzat diverses activitats paral·leles. Per exemple, uns Passejos peripatètics sobre la Bellesa; el curs Història literària de la Bellesa, que s’impartirà a La Central; o les activitats d’El Meu Clàssic, a la Biblioteca de Catalunya, en què diferents autors reflexionaran a partir de textos clàssics que ells mateixos han triat.