Neix Artificia, un festival que promou la creativitat augmentada a través de la intel·ligència artificial i les arts. L’objectiu d’aquesta plataforma és establir trobades físiques i virtuals, entre la ciutadania, la comunitat científica, creativa i empresarial, per potenciar aquest sector en l’àmbit europeu i internacional.

L’Andreu Rami ha parlat amb l’impulsor d’Artificia, Xavier Garcia, que ha explicat que la idea va sorgir fa poc més de dos anys, quan es van trobar amb Xavier Satorra i Lisette Lemus i van decidir crear un festival de música i intel·ligència artificial a Barcelona. De mica en mica, però, van anar “ampliant” el projecte perquè “tothom ho veia com una oportunitat de fer alguna cosa potent“.

Mutació en plataforma

Segons Garcia, quan tot just començaven a buscar espais i finançament per poder fer el festival, “va arribar la pandèmia” i van decidir “mutar” en una plataforma. La idea era “aglutinar” tota una sèrie de persones que estaven desenvolupant projectes interessants en els àmbits de la creativitat augmentada i de la creativitat computacional.

Quan va venir la pandèmia, el festival va mutar en una plataforma per aglutinar la gent que està treballant en la creativitat augmentada
Xavier Garcia, impulsor d’Artificia

La creativitat augmentada

Aquest és un concepte que parla de la interacció entre la tecnologia i les arts en el procés creatiu. Concretament, en referència a la intel·ligència artificial, Xavier Garcia explica que “s’està estenent a diferents àmbits de coneixement i industrials“, però que, en canvi, “la seva presència encara no és massa evident en la cultura“. L’impulsor d’Artificia pronostica que la combinació d’aquests dos elements “ens pot portar a límits encara insospitats“.

Robots que componen música

Un robot pot fer música“, assegura Garcia, que posa com a exemple el fet que “un algoritme va ser capaç d’acabar la simfonia inacabada de Schubert“. Tot i això, reconeix que “el resultat potser no és del tot satisfactori” i que en el procés hi van intervenir també els humans. Pel fundador d’Artificia és evident que aquesta interacció amb les màquines cada cop serà més “intensa” i més “habitual“.

El debat entre la creació i la tecnologia

DeepBach és un ordinador que simula arranjaments de cantates de Johann Sebastian Bach perquè sonin com si haguessin estat compostes per ell. Projectes com aquest són els que es podran veure a les sessions en línia i gratuïtes que organitzarà Artificia durant la primavera. Hi haurà performances i demostracions de projectes d’intel·ligència artificial creativa, acompanyats de debats no acadèmics amb músics, investigadors i divulgadors científics.

El ‘big data’ encara es percep com una amenaça, però cal tenir molt clar quins límits ètics i legals tindran aquestes eines
Xavier Garcia, impulsor d’Artificia

Xavier Garcia admet que el “big data” és una mena de “monstre” que encara es percep com una “amenaça“, però creu que cal “tenir molt clar quins límits ètics i legals tindran aquestes eines“. Es tracta, diu, de “regular-ho perquè ens ajudin, no perquè atemptin contra la llibertat personal“. En aquest sentit, considera que “qualsevol creador amb iniciativa és capaç d’utilitzar aquestes eines en benefici propi i millorar el seu procés creatiu”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a