L’exposició “Catalunya any 0. Veure el virus” mostra imatges captades durant els primers mesos de la pandèmia pel fotoperiodista Jordi Borràs. Contraposa, a banda i banda de la mateixa sala, ‘Catalunya buida’ a ‘Catalunya plena’.

Instantànies de carrers, places i paisatges buits, inerts; i imatges de persones lluitant, resistint, en primera línia durant la pandèmia. “Calia documentar un país que no havíem vist mai abans”, afirma el fotoperiodista.

Dicotomies

Preguntem al Jordi quina intsantània destacaria i ho té clar: “Vaig fer el seguiment de dues dones que van ser mares durant el confinament i els vaig dir: ‘Vosaltres dueu vida en temps de mort’. En el fons la mostra planteja aquesta dicotomia entre vida i mort, buit i ple”.

Borràs és força crític amb les dificultats que va tenir com a fotoperiodista per treballar, sobretot durant el mes de març. “Hi va haver una censura mai vista. El que va passar a hospitals, tanatoris o cementiris no ha quedat documentat per al futur. És un error”, conclou.

L’exposició, que romandrà visitable fins al 25 d’abril a la sala 0 del Palau Robert, ha estat comissariada per Francesc Canosa, director del magazín ‘La Mira’, en el qual Borràs publica regularment.