L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimarts la programació de la Festa Major de Gràcia, que se celebrarà entre el 15 i el 21 d’agost. Una de les novetats destacades és que la festa vol vetllar perquè no es produeixi cap agressió sexual i també vol evitar qualsevol acte masclista. Per afavorir aquest objectiu, el regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha anunciat que s’instal·laran lavabos al carrer en espais que estiguin ben il·luminats. Segons el consistori, l’objectiu és garantir la seguretat dels usuaris i “evitar els punts foscos”, que podrien contribuir a facilitar algun tipus d’agressió sexual.

També s’ha elaborat una guia per tractar les qüestions sexistes i s’instal·larà un punt d’informació permanent a la plaça de la Revolució, que funcionarà fins a les sis del matí. A més hi haurà dos informadors que recorreran els carrers del barri per assessorar sobre violència i assetjament sexuals. Aquestes dues persones estaran en contacte directe amb els cossos de seguretat per si detecten alguna agressió.

Festa sostenible i inclusiva

Enguany s’ha presentat una audioguia anomenada Where is’ per facilitar el gaudi a totes les persones cegues i sordes. L’altre eix important és la sostenibilitat, que es vol reforçar amb l’ús del got reutilitzable, com ja va passar el 2017. Les samarretes de la festa major són responsables amb el medi ambient i estan fetes amb material sostenible.

Nou bestiari per amenitzar la festa major

Com sempre la cultura popular hi té un paper destacat. Enguany s’incorporarà un nou element a l’imaginari del barri. Es tracta de l’Àliga de Gràcia, que s’estrenarà el proper 15 d’agost al matí amb un ball. També es presentarà en públic el nou Esbart Vila de Gràcia. Els visitants tindran l’oportunitat de veure els gegants de Gràcia, en Pau i la Llibertat, sent els protagonistes de dos esdeveniments nous. El primer és La convidada, un nou passeig i cercavila de gegants que es farà el 19 d’agost. El segon serà una cercavila nocturna que es podrà veure el 21 d’agost, just després del correfoc.

Prop d’un miler d’activitats programades

Els veïns i visitants podran gaudir de 995 activitats programades durant els set dies que durarà la festa. Hi haurà 21 carrers guarnits, que ja fa temps que treballen per tenir els decorats a punt. En destaca el carrer de Verdi, que aquest any celebrarà 40 anys participant en el concurs de guarniments. El carrer de la Llibertat complirà 20 anys i el de la Perla celebrarà els 10 anys des que va presentar-se per primer cop al concurs.

carrers guarnits gràcia

Elena Carreras, pregonera de la festa major

Elena Carreras és la cap d’obstetrícia i ginecologia de l’Hospital Vall d’Hebron i enguany serà l’encarregada de donar el tret de sortida a la festa major. Serà el proper 14 d’agost a les 19 h. Carreras té un vincle estret amb Gràcia des que va començar a participar en el Centre Moral de Gràcia. És monitora de la Lliga de la Llet de Gràcia al Centre Artesà Tradicionàrius. Se l’ha triada perquè es vol reivindicar la tasca de les dones gracienques.