L’any 1919 el pintor Pablo Picasso va donar la seva primera obra a Barcelona. Era ‘Arlequí’ i l’havia pintada dos anys abans (1917) durant l’estada a la ciutat. Un segle més tard, el Museu Picasso commemora aquella primera donació de l’artista malagueny als fons dels museus de la ciutat amb una publicació a càrrec de Malén Gual, conservadora del museu, i amb un conjunt d’activitats al voltant de la Commedia dell’Arte, entre les quals hi ha una taula rodona, actuacions de circ pels passadissos i tallers familiars.

L’arlequí és Léonide Massine

L’arlequí del quadre de Picasso és Léonide Massine, ballarí i coreògraf rus a qui el pintor va conèixer a Roma el febrer del 1917. Tots dos, Picasso i Massine, formaven part de la companyia dels Ballets Russos i estaven preparant el ballet ‘Parade’. Picasso en feia el disseny del vestuari, els decorats i el teló de boca i Massine era l’encarregat de la coreografia.

L’any 1918, un any després de pintar l’obra, Picasso va ser convidat per Ricard Canals a participar a l’Exposició d’Art de 1919 de Barcelona, on va exposar ‘Arlequí’. Va ser aquí on l’artista va decidir fer donació de la pintura que, per problemes burocràtics, no va entrar oficialment al Museu de Belles Arts fins a l’any 1921.

Actualment, la col·lecció del Museu Picasso compta amb 115 obres,19.000 documents fotogràfics i 24.000 documents textuals. Les últimes incorporacions (2010-2016) es van poder veure en una exposició.

‘L’Arlequí surt del quadre’

El Museu Picasso ha organitzat un conjunt d’activitats per commemorar el centenari d’aquesta donació. Sota el nom de ‘L’Arlequí surt del quadre’, els personatges de la Commedia dell’Arte i del circ interactuaran amb els visitants del museu i els sorprendran amb les seves acrobàcies, balls, malabars i titelles. Les actuacions es faran entre el 14 i el 18 de maig i seran gratuïtes amb l’entrada del Museu.

Dimarts, 14 de maig, també es farà una taula rodona encapçalada per Malén Gual, conservadora del Picasso i autora de la publicació que s’ha fet amb motiu del centenari. Diumenge, 19 de maig, també s’han programat un matí de circ per celebrar la efemèride amb tallers dedicats a les famílies i la celebració d’un espectacle al migdia a la plaça de Sabartés.