La Fabra i Coats encara la tercera temporada com a Centre d'Art Contemporani de la ciutat, i ho fa amb noves exposicions i noves instal·lacions. A finals de gener el centre haurà guanyat tres plantes més i passarà d'una superfície de 600 metres quadrats, a gairebé 2.000. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Serà absolutament homologable a qualsevol altre centre d'art. Aquí encara no haurem acabat la feina, encara faltarà fer el vestíbul central i una altra part situada aquí a l'esquerra que ens permetrà, després de set mesos més d'obres, disposar d'aquest centre d'art en tota la seva potència." Les obres d'ampliació ja fa un parell de setmanes que han començat, i a partir de demà ho faran les noves exposicions de la temporada. La primera mostra es titula "Futurs abandonats", i tracta sobre la necessitat de pensar més enllà del present. MARTÍ PERAN, comissari de l'exposició "Pensar futurs és una necessitat però és a hores d'ara molt difícil. La resposta que s'ha utilitzat habitualment ha estat senzillament oblidar-se del futur i pal·liar aquesta pobresa de present només mirant al passat. El que proposem en l'exposició és un gest força diferent." Precisament el que pretenen les tres exposicions, segons el comissari, és evidenciar la superficialitat que impera en l'època contemporània i intentar revertir-ho. Per això, la segona exposició tracta sobre les ciutats copiades, i la tercera, sobre la fatiga autoimposada, el mal del segle XXI. La programació té un cost total de 200.000 euros.

Fabra i Coats es fa gran

Inaugurada a la tardor de 2012, la Fabra i Coats afronta des d’aquest octubre la segona fase d’ampliació. Les obres se centren en la remodelació de les tres plantes de l’ala frontal de l’edifici, en desús des dels anys 80, que s’adequaran per acollir exposicions temporals. Els treballs, que tenen un cost d’1 milió d’euros, se centren en pintar i reparar els murs, arreglar l’entarimat de fusta del terra, condicionar les sales acústicament i renovar les instal·lacions elèctriques.

El projecte de reforma, desenvolupat pel despatx d’arquitectura Planurbs i dirigit per Manuel Ruisánchez i Francesc Bacardit, respecta en tot moment l’estructura original d’aquesta antiga fàbrica tèxtil. La tercera fase d’ampliació, començarà a partir del segon semestre de 2015.

Arrencada a mig gas

La darrera temporada, només 2.500 persones – un 40% procedents de Sant Andreu – han visitat Fabra i Coats. Una xifra que, segons el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, no és negativa. El responsable de Cultura del consistori considera que és un recinte amb parts reformades i d’altres en remodelació que “la ciutat s’està fent seu” i que ha tingut una bona acollida tant des del “sector especialitzat” com des del “públic”. Ciurana destaca, també, que “portar activitat de qualitat aquí al districte de Sant Andreu” és una decisió molt important.

La temporada de Martí Peran

L’exposició “Futurs abandonats. Demà ja era la qüestió”, comissariada pel crític d’art Martí Peran, obre la temporada 2014 – 2015 de la Fabra i Coats. És la primera de tres exposicions independents que tracten sobre la “pobresa d’experiència” del món contemporani. És a dir, la “dificultat de pensar futurs”, la “hiperactivitat fatigosa” i la dominació de “la racionalitat” enfront d’altres formes de pensament.

Les properes mostres, que uneixen el treball d’artistes joves i d’altres amb experiència, seran “After Landscape. Ciutats copiades” i “Indisposició general i imprecisa. Elogi de la fatiga”.