S’ha inaugurat a la Residència d’Investigadors (Egipcíaques, 1-3) “La ciència segons Forges”. L’exposició palesa l’interès de l’humorista gràfic Antonio Fraguas de Pablo, conegut com a Forges, per divulgar temes científics d’actualitat a través de l’humor. Recull una seixantena de vinyetes publicades al diari ‘El País’ entre el 1995 i el 2018, any del seu traspàs.

“La mostra és un homenatge a algú que va divulgar qüestions científiques amb humor i des d’un mitjà de gran difusió. Ens ha semblat que el millor indret per presentar-la era a la residència”, explica un dels comissaris de la mostra, Fernando del Blanco (responsable de la Biblioteca del Centre d’Investigació i Desenvolupament del Consell Superior d’Investigacions Científiques).

Forges i els dilemes de la ciència

L’exposició està estructurada en seccions. El fil narratiu situa, en la introducció, vinyetes que podrien anar acompanyades de la pregunta “Què és la ciència?”. Segueix després un apartat amb historietes relacionades amb fites històriques de la ciència i un altre que Forges va dedicar a noms il·lustres, com Galileu o Einstein. Més endavant hi ha vinyetes que plantegen reptes de present i de futur, com el canvi climàtic o l’escassedat d’aigua.

Tanca la mostra una sèrie molt crítica amb la manca de suport que ha tingut la investigació científica, tradicionalment, a Espanya. En total s’exposen 64 vinyetes publicades entre 1995 i 2018, any de la mort de Forges. Al peu de cada il·lustració hi ha un codi QR que permet accedir a informació complementària sobre la qüestió científica que Forges aborda en la vinyeta.

Juntament amb Fernando del Blanco, ha comissariat la mostra Gregori València, investigador emèrit de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC). Els ha assessorat Jordi López de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA).