Després d’obtenir la llicència de pilot de dron, la videoartista Sara Boldú va voler experimentar amb l’aeronau a diferents camps de les Garrigues, la seva comarca d’origen. Va fer diferents fotografies i vídeos de la feina dels pagesos des de l’aire i va ser llavors quan es va adonar que els dibuixos que feien a la terra es podien equiparar als de qualsevol artista pictòric. D’aquí neix el projecte “Els artistes van amb tractor”, una exposició que pretén demostrar que el treball diari d’agricultors i ramaders es pot considerar art. Durant un any, aquesta artista borgenca ha retratat els processos de llaurar, sembrar i recollir fruits com peres, pomes o olives.

Homenatge a la pagesia

Sara Boldú assegura que la mostra és un homenatge a la pagesia, habitualment maltractada.

Necessitem els pagesos per alimentar-nos, segons Boldú, i “ja només per això podem considerar-los artistes”. A banda, “quan treballen la terra amb el tractor i la resta d’estris, fan dibuixos que es poden considerar art”

La mostra de Sara Boldú posa en valor la feina de la pagesia. I viticultors com Joan Penella, del celler Matallonga de Fulleda, ho agraeixen. “És un luxe que hi hagi gent que valori la feina que fem els pagesos”. Penella ha quedat gratament sorprès amb la nova mirada sobre les seves tasques diàries. “És una visió molt bonica”, remarca aquest viticultor.

els artistes van amb tractor

Què ofereix la mostra

“Els artistes van amb tractor” acull una vintena de fotografies i a cada peu hi ha un codi QR que ens porta a un vídeo d’un minut relacionat amb la imatge en concret per tal d’oferir una experiència millor al visitant. La mostra, que es podrà veure a Niu Espai Artístic fins al 21 de juliol, es complementa amb un videoclip amb música de Joan M. Morlants i entrevistes als protagonistes d’aquest treball documental.