Entre el 12 i el 20 de juny el Barcelona Design Week, organitzat pel Barcelona Centre de Disseny i el FAD (Foment de les Arts Decoratives), desplega més de 100 activitats entre exposicions, conferències i tallers. L’epicentre del certamen és el Disseny Hub Barcelona, però enguany, i amb la intenció d’apropar el disseny a la ciutadania, més enllà de l’àmbit professional, hi ha també activitats a altres punts de la ciutat. D’una banda hi ha el programa Districte Disseny, però la gran novetat és el programa Disseny en Diagonal, que organitza més de 30 activitats en aparadors, locals, restaurants i hotels al llarg de 12 quilòmetres de l’avinguda  Diagonal.

Les Transicions del Barcelona Design Week

El títol de la present edició és Transicions. Fa al·lusió a la transició d’un model d’economia lineal a un de més sostenible i a l’evolució cap a ciutats cada cop més digitals, intel·ligents i innovadores. El disseny és una disciplina cabdal en aquest nou escenari i el Barcelona Disseny Week vol reflexionar al voltant d’aquest tema. Una exposició provinent de Singapur “Creating Caring Transitions for Social Good” convida precisament a aquesta reflexió. Una altra exposició que es pot visitar és la del Pavelló Internacional, que enguany ha convidat tres països: l’Argentina, el Brasil i Itàlia. L’Argentina hi presenta una instal·lació de Leticia Paschetta al límit entre l’art, el disseny i l’arquitectura, mentre que Itàlia exposa una col·lecció de l’il·lustrador Mario Trimarchi. De Brasil arriba “Raíz”, una mostra de 23 peces de mobiliari lligades a diferents maneres d’asseure’s, de la celebració al treball passant per la religió o el repòs. Com cada any es pot visitar també l’exposició anual del FAD amb les obres finalistes i guanyadores en les diverses disciplines, de l’arquitectura a la moda passant pel disseny gràfic. El dia 14, el Disseny Hub acollirà l’entrega dels Premis ArtsFAD a la creació artística.

Diumenge familiar amb “Good design is…”

El Museu del Disseny ha obert les seves portes gratuïtament a tothom i ha brindat l’oportunitat de visitar l’activitat “Good design is…”, un joc interactiu que pretén apropar el disseny a tots els membres de la família. És una jornada familiar pensada perquè infants i adults reflexionin al voltant del disseny i dels cinc objectes triats en un entorn de creativitat.

A l’espai interactiu hi ha cinc instal·lacions amb la selecció dels objectes triats (un iPad, un gat xinès, un Chupa-chupuna bicicleta plegable Brompton i una làmpara). L’objectiu és valorar aquests objectes tenint en compte els 10 principis del disseny que Dieter Rams va escriure als anys 70. Els adults amb un fil blau i els infants amb un fil vermell, envolten la instal·lació de l’objecte valorant en una escala de l’1 al 5 les característiques que hauria de tenir seguint aquests 10 principis del disseny i complint la seva funció pedagògica. A més, l’espai té una pissarra on tothom és lliure d’afegir altres principis i conceptes que cregui oportuns.

Al final de la jornada, els resultats seran avaluats mitjançant l’observació de com han quedat els fils que envolten les instal·lacions: la curiositat serà veure les diferències entre adults i infants a l’hora de valorar els objectes. A més, en aquesta jornada de portes obertes també es podien visitar les quatre exposicions permanents del centre.