El alumnes de tres promocions de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya han fet una exposició per difondre el seu futur ofici. Els alumnes de tercer han preparat dins l’assignatura de museologia un itinerari interactiu per aquells que vulguin conèixer quins són els principals agents que deterioren l’art, per a què serveix una escala de colors o com es fa una escultura a partir d’un motlle. La mostra es pot visitar a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova fins al 2 de juny.

“Hi ha qui creu que estudiem per ser cuiners”

Amb l’objectiu de difondre els estudis i l’ofici de la restauració i la conservació, alumnes i professors han dissenyat l’exposició “Conservar i restaurar art”. La mostra introdueix al visitant dins el món d’aquesta professió, a mig camí entre l’art i la ciència. “Ha estat tot un repte, una manera d’aprenentatge conjunt”, explica Eva López, professora de Museologia i  coordinadora del projecte, “han estat prop de 800 alumnes que han treballat durant tres anys.”  Els alumnes han volgut plasmar bona part de la feina que fan dins l’escola, situada al barri de la Trinitat Nova.

Una mostra interactiva i lúdica

A l’exposició, els alumnes han fet servir jocs com puzles per plasmar alguns dels conceptes de la conservació i la restauració d’obres d’art. Un joc d’aparellar pintures segons l’escala de colors mostra els visitants la importància del color per al restaurador. Amb un microscopi es poden veure fongs, corcs i molsa, tres dels agents de deteriorament del patrimoni més comuns.  També la il·luminació ajuda a analitzar les obres d’art i trobar, per exemple, amb un llum ultraviolat, paraules amagades en un quadre.

A més de jocs interactius, també es pot fer un recorregut per l’exposició seguint les pautes d’un joc general. El visitant haurà d’analitzar l’estat d’unes obres d’art després d’un incendi i l’actuació dels bombers. Per fer-ho, haurà d’omplir una fitxa que s’assembla molt a les que fan servir els alumnes quan restauren una obra d’art.