L’antiga presó Model acollirà a partir del 15 de març l’exposició “Deconstruir el franquisme. Símbols de la dictadura de Barcelona”.  La mostra recull peces originals i documentació de la simbologia franquista de la ciutat en què destaquen més de 160 plaques d’habitatge retirades recentment. També es podrà visitar una “cartografia interactiva que permet ubicar gran part de les plaques al territori i diversos espais de repressió i control, monuments i nomenclàtor del franquisme”.

plaques del franquisme habitatge

L’exposició ha estat promoguda pel Comissionat de Programes de l’Ajuntament de Barcelona i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM). El projecte ha estat desenvolupat a partir d’una idea original de Jordi Guixé, director de l’EUROM, i Núria Ricart, professora de belles arts de la UB. També té el suport del programa Europe for citizens, de la Comissió Europea.

Segons els organitzadors, l’objectiu de la mostra és “interpretar la repressió simbòlica de la dictadura franquista sense caure en ambigüitats sobre la seva iconografia feixista”.

La instal·lació obrirà al públic a partir del 15 de març i es podrà visitar fins al 15 de juny els divendres de 15 a 18 h i els dissabtes de 10 a 18 h.