El CCCB programa fins al 30 d’agost l’exposició “Gameplay. Cultura del videojoc”.

A través de cinc àrees diferents, l’exposició ofereix un repàs dels 50 anys de la història dels videojocs. Amb una proposta interactiva, els organitzadors posen a l’abast del visitant fins a 27 punts per experimentar diferents videojocs.

Tot va néixer amb el Pong

Si bé als anys 50 i 60 diferents científics van arribar a desenvolupar alguns prototips de videojocs, el Pong és considerat el primer que va ser realment popular. Va ser una creació de l’empresa Atari, l’any 1972. El mateix any la consola Odyssey de Magnavox va començar a introduir l’oci digital a les llars de mig món. A partir d’aquell moment, la seva influència en la societat no ha parat de créixer fins a convertir-se en la peça central de l’oci al segle XXI.

Més enllà de “matar”

L’exposició “Gameplay” vol anar més enllà dels videojocs de masses com ara el Fortnite o el Call of Duty, centrats especialment a eliminar l’enemic. El responsable d’exposicions del CCCB, Jordi Costa, creu que ara ningú no es planteja si el videojoc és cultura, i defensa que ho és i prou. També assegura que es fa difícil rebatre que estem davant d’un sector que permet descobrir propostes artístiques molt interessants. En aquest sentit, “Gameplay” ofereix la possibilitat de contemplar alguns dels esbossos originals de videojocs, com ara el barceloní Gris, una veritable filigrana digital que ha estat premiada internacionalment per la seva proposta artística.

Tornar als orígens

Els videojocs no només són gràfics realistes

. En un dels espais expositius es vol imitar un parc amb gespa per a nens i mostrar les propostes d’oci més primàries. En concret, es pot jugar amb unes bombolles de sabó virtuals mitjançant la nostra ombra o bé interactuar amb un dibuix eminentment infantil per mirar de trobar un mecanisme amagat que el posi en funcionament.

Comparteix a: